'De Zeven Zonden van Chávez'. Over de politieke erfenis van Chávez

Lode Vanoost van Dewereldmorgen.be interviewt auteur Michel Colon

chavez intal

Michel Collon is oprichter van het collectief Investig'Action dat in Franstalig België en Frankrijk progressieve berichtgeving verspreidt, geen dagelijks nieuws maar achtergrondanalyse. Hij is tevens auteur van 'De Zeven Zonden van Chavez', de vertaling van zijn Franstalige best-seller.
De interesse van Investig-Action gaat uit naar progressieve bewegingen en evoluties in de wereld. Venezuela krijgt van jou persoonlijk al jaren bijzondere aandacht. Hoe is die interesse ontstaan?

Toevallig. Ik volgde aanvankelijk Latijns-Amerika en Venezuela niet intensief. Eva Forest, de Spaanstalige uitgeefster van mijn vorige boeken, stelde me in 2005 voor om Venezuela te bezoeken. Er werden daar toen conferenties georganiseerd met beroemde intellectuelen en artiesten van over heel de wereld, in het kader van het netwerk 'En defensa de la humanidad'. "Wat de media in Europa van het unieke experiment van Chávez maken is een totale misvorming van de waarheid," zeiden die me toen.

Ik kreeg zo de kans Venezolanen en Venezolaanse organisaties te ontmoeten. Toen zag ik hoe fascinerend het Venezolaanse experiment is en hoeveel weerklank dat heeft bij linkse bewegingen over heel het continent. Eigenlijk is Hugo Chávez het gelukte vervolg van Salvador Allende in Chili. In 1973 werd de hoop van veel Latijns-Amerikanen vermoord. Nu was die hoop gericht op deze nieuwe Allende. Kort na hem werden ook Evo Morales in Bolivia en Rafael Correa in Ecuador verkozen.

Je moet beseffen dat Venezuela al 80 jaar zeer rijk is. Zolang al stromen miljarden oliedollars het land binnen. Wie naar Caracas komt, ziet van de luchthaven tot het centrum echter alleen ellende, de ene volkswijk na de andere. Miljoenen leven in gammele hutten, met golfplaten daken onder een tropische zon, zonder leidingwater, elektriciteit of riolering. Dat was in grote lijnen de toestand toen Chávez in 1999 verkozen werd.

Lees verder op intal.be ...


BRON:Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel