Dehaene kondigt verkoop Dexia Israel aan voor de zomer

Activisten arriveren aan de AV van Dexia op 11 mei 2011In volle voorbereiding van de actie tijdens de Algemene Vergadering van Dexia liep in april het bericht binnen dat Dexia kopers had voor haar Israëlisch filiaal. De voorbereiding werd echter verdergezet en op 11 mei 2011 namen een 45-tal aandeelhouders namens het platform "Israël koloniseert - Dexia financiert" deel aan de AV.

Bekijk hier de volledige AV online, selecteer Vragen en Antwoorden. (van 0:07:30 tot 1:32:00 en 02:49:50 tot 02:51:40)

Vanaf 12u30 stroomde het volk toe in de kantoren van intal. De mix van aandeelhouders, activisten en journalisten zorgde voor een opgewonden sfeer en een aangename drukte. In vergelijking met de vorige acties in 2009 en 2010, was er nu een nieuw element: de intentie tot het verkopen van Dexia Israël. Ook naar de verwachte aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Vlaamse en Brusselse regering werd uitgekeken. Indien zij, als 'grote' aandeelhouders', druk zouden zetten op Dexia, kon de hele zaak wel eens in een stroomversnelling geraken.

Aandeelhouders keren zich tegen Dexia-top over financiering kolonies

Ook tussen 'onze' aandeelhouders zaten interessante namen. Zo kwam Inna Michaeli, een Israëlische activiste van 'Who profits from the occupation?' speciaal hiervoor naar België. Who Profits is de organisatie die de bewijzen leverde voor de financiering van Israëlische kolonies door Dexia Israël. Ook Eric David, professor Internationaal Recht aan de ULB, woonde de AV bij en stelde daar een vraag over de juridische consequenties van geldstromen naar de kolonies. Andere organisaties en personaliteiten die vragen stelden over Dexia Israël waren Koen Van Brabant (Algemene Centrale ABVV), Bruno Buchet (Burgemeester Viroinval), Sabah Meschi (Medewerker GROEN! in het Brussels Parlement), François Sarramagnan (Solidarité Socialiste) en Ali Selvi (FOS - Socialistische Solidariteit).

Na een briefing bij intal, trokken een 50-tal actievoerders onder begeleiding van een groepje percussionisten, naar de gebouwen van Dexia, waar de Algemene Vergadering zou doorgaan. Daar aangekomen bleek dat we niet de enigen waren met een boodschap voor Dexia: ook de vakbonden waren sterk vertegenwoordigd, om de riante bonussen van het management aan te klagen. Tijdens de inleidende uiteenzetting over het jaarverslag kwam er reeds de bevestiging dat men kopers zocht voor het Israëlische filiaal en eenmaal er de mogelijkheid was om vragen te stellen, werd voorgesteld om alle vragen rond Dexia Israël te groeperen. Een 25-tal aandeelhouders, aangevuld met vertegenwoordigers van het Vlaams en Brussels Gewest, brachten al even zoveel thema's aan: het belang van het internationaal recht, witwaspraktijken, de leningen aan Oost-Jeruzalem, de problemen met toegang tot gezondheidszorg, bewegingsvrijheid, water, veiligheid, landbouw, de ethische code van Dexia, de problemen van de partnerorganisaties, zal Dexia schadevergoeding betalen, zijn de bestuurders er zich van bewust dat ze mogelijk medeplichtig zijn aan oorlogsmisdaden, ... . En hoewel, volgens De Standaard, CEO Mariani voorzitter Jean-Luc Dehaene discreet signaleerde om de tussenkomsten te onderbreken, werd de Dexia-top gedurende 1 uur 20 het vuur aan de schenen gelegd.

Dexia-top kan verantwoordelijkheid niet ontlopen

Daarna was het de beurt aan voorzitter Jean-Luc Dehaene om te antwoorden. Dat Dexia Israël al sinds zijn aantreden (in 2008) geen investeringen meer heeft gedaan in de Israëlische kolonies, dat was iets wat we hadden verwacht te horen, hoewel het niet correct is. Dat men de reeds gedane investeringen die doorliepen tot 2017 niet kon annuleren, klonk als het standaardpraatje dat hij sinds 2009 maakt. Maar de expliciete mededeling dat men Dexia Israël zo snel mogelijk wilt verkopen, tegen de zomer, indien nodig met verlies, dat was niet helemaal wat we hadden zien aankomen. Toen hij erna aan toevoegde dat Dexia bereid is om, na de verkoop, Palestijnse projecten te steunen, bleek dat de campagne nog succesvoller is dan verwacht.

Na het antwoord van Jean-Luc Dehaene reageerde Mario Franssen nog in naam van het platform. Zo beloofde hij Jean-Luc Dehaene dat het platform nauw zal toezien op de verkoop van Dexia Israël en nodigde hij de voorzitter uit om samen te zitten over de manieren waarop Dexia projecten die een rechtvaardige vrede ten goede komen kan steunen.
Iedereen tevreden dus na de Algemene Vergadering, maar met een gezonde portie achterdocht. Want hoewel Jean-Luc Dehaene alle verantwoordelijkheid bij de vorige directie en Raad van Bestuur probeerde te leggen, is hij al meer dan 2 jaar voorzitter zonder dat er concrete wijzigingen zijn doorgevoerd. Logisch dus dat we de druk nog op de ketel houden, te beginnen met de actie van zaterdag 14 mei.

Bekijk hier de foto's van de actie.

PS: Dit artikel zal aangevuld worden op www.intal.be met de interventies van de verschillende aandeelhouders. Ook zullen er nog foto's toegevoegd worden.
intal DOOR:

Deel dit artikel