Dwars door België: fietsen voor de armsten in Oeganda

Van zaterdag 18 juni tot en met maandag 20 juni 2011 vindt de driedaagse fietstocht ‘Dwars door België’ plaats. Vijftig sportievelingen schreven zich in voor dit nieuwe evenement van Broederlijk Delen. Zij gaan de uitdaging aan om 4000 hoogtemeters te overwinnen op een tocht van 375 km. De deelnemers fietsen van het meest noordelijke punt van ons land naar het meest zuidelijke, het prachtige dorpje Torgny. Eén groep legt de afstand af met de fiets, de tweede groep kiest voor het mountainbikeparcours.

Kristien Maes, wrapster bij Ketnet en Edwig Van Hooydonck, tweevoudig kampioen van de Ronde van Vlaanderen, fietsen als meter en peter van dit evenement ook mee. Ze hebben al een heus trainingstraject achter de rug. ‘Het gaat niet slecht met de benen! Ondanks het feit dat ik pas laat kon beginnen trainen, gaat het vrij goed. 82 km is voorlopig geen probleem, maar wat dat verder gaat geven? En ik maak me toch ook zorgen over de heuvels/bergen,’ zegt Kristien.

Maar deze tocht is meer dan een sportieve uitdaging. Alle deelnemers zamelen ook sponsorgeld in voor de armste boerenfamilies in Noord-Oeganda. Ze zijn alvast supergemotiveerd. Enkele reacties:

Kristien Maes, 32 jaar, uit Mechelen : ‘Ik fiets mee voor de kinderen in Noord-Oeganda die niet de kans krijgen om kind te zijn. Hoe voelt het om als 12-jarige geen mama en papa meer te hebben en opeens zélf aan het hoofd van het gezin te staan en om elke dag de blik van je hongerige broertjes en zusjes te zien die op jou rekenen. Dat zou geen enkele 12-jarige mogen meemaken. En toch zijn er heel veel kinderen voor wie dit de harde realiteit is. Daarom wil ik fietsen, een beetje fysiek afzien en misschien zo het leven van een kind in Noord-Oeganda een ietsiepietsie heel klein beetje makkelijker te maken.’

Gilbert Claes, 55 jaar, uit Houthalen: ‘Ik hou van sportief fietsen en voor de goede zaak ga ik graag op de trappers staan. Om een duwtje in de rug te vragen ben ik nog te goed, of liever te ijdel, maar een financieel duwtje, daar doe ik het voor. En met Broederlijk Delen ben ik zeker dat elke druppel zweet goed is besteed.’

Evi Holderbeke, 27 jaar, uit Heule: ‘Een ideale manier om volledig in vorm te zijn tegen de zomer! Bovendien lijkt het me een leuke uitdaging om ons Belgenland te doorkruisen met de fiets... en daarmee de derde wereld een stapje verder te helpen!’

De pers is welkom op dit evenement. We starten op zaterdag 18 juni om 9u in Meersel-Dreef, het noordelijkste punt van België. We passeren aan de abdij van Westmalle en arriveren die avond vanaf 16u in Sint-Joris-Weert. Daar sluiten we de eerste dag af met een gezellig supportersfeest en barbecue, opgeluisterd door ons huisorkest. Onze peter Edwig en meter Kristien kunnen gevolgd en geïnterviewd worden, net als alle andere deelnemers. Meer informatie bij Karel Ceule, persverantwoordelijke, via 0476.330.221 – karel.ceule@broederlijkdelen.be (aanwezig op zaterdag 18 juni) of bij Gert-Jan Bakx, verantwoordelijke evenementen, via 0486.417.241 - gertjan.bakx@broederlijkdelen.be (de hele tijd aanwezig).

Meer reacties van de deelnemers zijn te vinden op onze evenementensite via de deelnemerslijst: http://bit.ly/kSmNez

We hopen u te mogen begroeten op ‘Dwars door België’. Aarzel niet om contact op te nemen met de persverantwoordelijke. Misschien kan hij u in contact brengen met mensen met een interessant verhaal.

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel