Eerste resultaten Broederlijk Delen-campagne 2009 zijn veelbelovend

De vastencampagne van Broederlijk Delen, die dit paasweekend werd afgesloten, levert vermoedelijk 3,9 miljoen euro op. Dit is een evenaring van het resultaat van 2008. De campagne liep van woensdag 25 februari tot en met zondag 12 april.

Dit jaar gaf Broederlijk Delen zijn campagne ‘Tilak heeft ook talent’ een opvallende start met de lancering van het glossy magazine Tilak. Op de cover van dit blad geen Westerse beroemdheid maar Tilak, een inheemse Indiase vrouw die continu strijd levert tegen armoede. De boeiende, kleurrijke artikels lieten de lezer kennis maken met het ‘andere’ India en de kracht, het doorzettingsvermogen en de ondernemingszin van India’s inheemse bevolking. Vlaanderen kon dit originele format duidelijk appreciëren want er gingen meer dan 10.000 exemplaren van de glossy over de toonbank. Het definitieve verkoopcijfer kennen we op het einde van deze maand.

Kristien Hemmerechts schreef het coververhaal en verbleef hiervoor een week bij Tilak. Ze maakte zo ook kennis met de manier waarop Broederlijk Delen de eigen plannen van de armsten in India ondersteunt. ‘Met deze glossy maakt Broederlijk Delen definitief komaf met betuttelende liefdadigheid. Bladzijde na bladzijde brengt een hommage aan de kracht van India's inheemse bevolking. Wie zich ooit in zijn hoofd haalde dat het sukkelaars zijn, zal zijn mening eindelijk moeten herzien’, zegt ze.

Vele duizenden vrijwilligers bundelden ook dit jaar weer hun krachten om deze positieve boodschap te verspreiden en één of meer activiteiten te organiseren ten voordele van Broederlijk Delen. Het gaat dan om solidaire maaltijden, huis-aan-huisacties, sponsortochten, en natuurlijk ook om Koffiestops. Op 1761 plaatsen in Vlaanderen werden mensen uitgenodigd om in ruil voor een vrije bijdrage een (h)eerlijk kopje koffie te drinken. Dat zijn 300 Koffiestops meer dan in 2008. Voor zoveel vrijwilligersengagement zeggen wij: hartelijk dank!

“Het bedrag van 3,9 miljoen euro is een voorspelling op basis van de huidige resultaten. De reeds ontvangen giften werden aangevuld met een projectie. Die is gebaseerd op gegevens uit het verleden. ‘’, zegt Peter Van Craenenbroeck, verantwoordelijke communicatie en fondsenwerving van Broederlijk Delen.  “Gezien de economische situatie waarin ons land vandaag verkeert, zijn we heel tevreden dat we het goede resultaat van vorig jaar konden evenaren. En dat hebben we zeker te danken aan Tilak en aan de steun van duizenden schenkers en vrijwilligers in Vlaanderen.”

Deel dit artikel