Eerste resultaten Broederlijk Delen-campagne 2010 zijn veelbelovend

Samuel bezocht ons land om zijn petitie te overhandigen aan de Belgische en Europese beleidsmakers, en te getuigen over de situatie in Bolivia.
Bekijk de foto's

Samuel op het strand van Oostduinkerke voor de Blote Voeten loop

De vastencampagne van Broederlijk Delen, die dit paasweekend werd afgesloten, levert vermoedelijk 3,6 miljoen euro op. Dit is een evenaring van het resultaat van 2009. De campagne liep van woensdag 17 februari tot en met zondag 4 april. Ondanks de grote solidariteit voor Haïti, die ook bij Broederlijk Delen merkbaar was, voelde Vlaanderen zich ook aangesproken door de strijd tegen armoede in Bolivia.

Dit jaar vroeg Broederlijk Delen met zijn campagne ‘Nomineer Samuel voor de Nobelprijs voor Duurzame Ontwikkeling’ een rechtvaardig klimaatakkoord. Broederlijk Delen stuntte met een online petitie die Samuel, een onbekende Boliviaanse boer, nomineert voor de Nobelprijs. De directeur en de voorzitter van Broederlijk Delen overhandigden de petitie in het bijzijn van Samuel aan premier Yves Leterme, klimaatminister Paul Magnette en Vlaams minister van cultuur en leefmilieu Joke Schauvliege. De petitie verzamelde maar liefst 48.008 handtekeningen (06/04), en nog steeds komen handtekeningen binnen.

Wie is Samuel?

Samuel, een kleinschalige boer op de Boliviaanse Andeshoogvlakte, heeft de klimaatverandering niet veroorzaakt. Maar hij ondervindt er wel als eerste de gevolgen van: extreme droogte, woestijnvorming en voedseltekort. Zoals de meeste van zijn collega’s in het Zuiden, wordt hij gedwongen zich aan te passen. Met verstandig waterbeheer, irrigatie, herbebossing en aangepaste landbouwtechnieken heeft hij vandaag voldoende voedsel, stopt hij de milieuvernietiging en werkt hij aan een duurzame toekomst. Zo realiseert hij zijn eigen plannen in de strijd tegen armoede en onrecht. Broederlijk Delen nomineerde hem voor een symbolische Nobelprijs om zo de aandacht te vestigen op onze verantwoordelijkheid voor het klimaat.

Groot vrijwilligersengagement

‘Onze vele duizenden vrijwilligers bundelden opnieuw hun krachten om de boodschap van onze campagne te verspreiden en één of meer activiteiten te organiseren ten voordele van Broederlijk Delen,’ zegt Peter Van Craenenbroeck, verantwoordelijke communicatie en fondsenwerving van Broederlijk Delen. ‘Het gaat dan om solidaire maaltijden, huis-aan-huisacties, sponsortochten, en natuurlijk ook om Koffiestops. Op 1841 plaatsen in Vlaanderen - een nieuw record – nodigden onze vrijwilligers mensen uit om in ruil voor een vrije bijdrage een (h)eerlijk kopje koffie te drinken. Voor zoveel vrijwilligersengagement zeggen wij: hartelijk dank!’

Het bedrag van 3,6 miljoen euro is een voorspelling op basis van de huidige resultaten. De reeds ontvangen giften werden aangevuld met een projectie. Die is gebaseerd op gegevens uit het verleden. Gezien de economische situatie waarin ons land vandaag verkeert, zijn we heel tevreden dat we het goede resultaat van vorig jaar konden evenaren.

Voor meer inlichtingen:

Peter Van Craenenbroeck – Verantwoordelijke Communicatie en Fondsenwerving
0495/21.52.63 – peter.vancraenenbroeck@broederlijkdelen.be
Karel Ceule – Persverantwoordelijke
0476/33.02.21 – karel.ceule@broederlijkdelen.be

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel