Eerste vrouwelijke directeur van Broederlijk Delen

De Raad van Bestuur heeft Lieve Herijgers benoemd tot nieuwe directeur van Broederlijk Delen. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke directeur in de 50-jarige geschiedenis van de ontwikkelingsorganisatie.

lieve_herijgersLieve Herijgers werd geboren op 28 juli 1962 in Deurne. In 1986 studeerde ze af aan de KU Leuven als licentiaat in de Pedagogische Wetenschappen. Nadat ze enkele jaren actief was in de hulpverlening, ging ze in 1995 aan de slag bij Broederlijk Delen, eerst als educatief medewerkster voor de vrijwilligerswerking in de regio Mechelen en Vlaams-Brabant. In 1998 maakte ze de overstap naar Brussel om de campagnedienst te leiden. In haar vrije tijd was ze actief in armoede- en solidariteitsprojecten én in de jeugdbeweging. In de jaren '90 was ze nationaal voorzitster van Chirojeugd Vlaanderen.

Met Lieve Herijgers heeft Broederlijk Delen een directeur die de Noord-Zuidbeweging van binnenuit zeer goed kent en die het vertrouwen van het personeel en de vrijwilligers geniet.

De nieuwe directeur moet Broederlijk Delen voorbereiden op de toekomst. Ook in de context van de financiële crisis in ons land en in Europa waardoor onzekerheid over de eigen welvaart de kop opsteekt, blijft solidariteit met de mensen in het Zuiden niet alleen belangrijk maar ook noodzakelijk. Net als andere organisaties zal Broederlijk Delen moeten inzetten op een nog efficiëntere aanwending van zijn middelen.

In deze context willen we Broederlijk Delen op een nieuwe manier op de kaart zetten. Het gaat immers om meer dan financiële ondersteuning van het Zuiden. 'Moderne ontwikkelingssamenwerking moet sociale rechtvaardigheid koppelen aan duurzaamheid en mondiale herverdeling. Alleen zo kunnen we de uitdagingen van vandaag aanpakken. Een wereldwijde solidariteitsbeweging van mensen uit het Zuiden verbonden met duizenden vrijwilligers in Vlaanderen blijft meer dan ooit nodig', aldus Lieve Herijgers.

De nieuwe directeur kijkt alvast hoopvol naar de toekomst: 'Het is een uitdaging die ik met veel vertrouwen wil aanpakken samen met de vele medewerkers én duizenden vrijwilligers. Broederlijk Delen wordt immers waargemaakt door het grote engagement én de expertise van velen.'

Deel dit artikel