Egypte zal noot meer worden zoals ten tijde Moebarak

 

De situatie in Egypte beroert de hele wereld, er staat zeer veel op het spel. Intal ging praten met Afrika- en Midden-Oostenkenner Mohamed Hassan, op zoek naar de historische oorzaken van de huidige gebeurtenissen, en naar de toekomstperspectieven.  

Mohamed Hassan: Tot 1952 was Egypte eigenlijk een neo-kolonie van Groot-Brittanniƫ. De economie was volledig afgestemd op de noden van de koloniale metropool. Het land stond onder leiding van een koning en het bleef een feodale samenleving. 2000 landeigenaars controleerden ongeveer 80% van de grond, de overige 20% was in handen van 2.000.000 middelgrote boeren. De landbouwproductie bestond vooral uit katoen, in functie van de Britse textielindustrie. De overgrote meerderheid van de bevolking leefde in armoede.

Vanaf de Tweede Wereldoorlog kwam ze hiertegen in opstand. In 1950 werd de hoofdstad Cairo tijdens confrontaties met de troepen van de koning in brand gestoken De protesten werden geleid door verschillende organisaties, van nationalistische militairen en de Moslimbroeders (opgericht in 1928) tot de communisten, die aanleunden bij de Sovjet-Unie dat net het fascisme had verslagen. Ontevreden officieren uit het leger vervoegden de protesten en wierpen de monarchie omver. Na enkele turbulente jaren waarin de Moslimbroeders een mislukte aanslag pleegden op Gamal Abdel Nasser, de eigenlijke leider van de Egyptische nationalistische officieren, nam deze laatste in 1956 de macht in handen en werd president.

Lees verder op Intal.beBRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel