Enquête over de oorlog in Afghanistan: wat denk JIJ?

Actie tegen de Belgische troepen in Afghanistan!VS-president Obama verhoogt de troepensterkte in Afghanistan met 30.000 manschappen. Ook de andere Navo-lidstaten gaan een grotere inspanning leveren. België heeft 600 soldaten en 6 F-16's ter plaatse.

Jouw mening telt. Je kan ze kwijt door onze enquête in te vullen: "Je mening over de Belgische militaire aanwezigheid in Afghanistan". De eerste resultaten worden in februari 2010 bekendgemaakt.

Voor Defensieminister De Crem is er geen discussie nodig over de inzet van Belgische militairen in Afghanistan. Hij stelt dat het niet gaat om een oorlog, maar om een engagement van de internationale gemeenschap om de Afghanen vrijheid, veiligheid en ontwikkeling te brengen. Het prijskaartje voor deze “geen oorlog”: 100 miljard dollar per jaar!

Wij doen wat De Crem niet durft: het debat aangaan over het waarom van deze oorlog. Het is belangrijk dat iedereen zich informeert en standpunt inneemt over een oorlog die al duizenden mensenlevens kostte, miljoenen mensen op de vlucht jaagde en dreigt te escaleren naar de buurlanden. We moeten niet wachten tot er bodybags terugkeren om onze stem te laten horen.

En wat vindt intal?

Intal is gekant tegen oorlog en onderdrukking. Over de Belgische deelname aan de bezetting van Afghanistan kunnen we dus duidelijk zijn: vrede en ontwikkeling maken geen kans zolang de waanzin van deze oorlog voortduurt. Dat lees je meer uitgebreid in een standpunt en een interview. We hebben ook een achtergronddossier ter beschikking.

Aan de slag

Je kan de enquête in pdf afprinten en gebruiken om zelf aan de slag te gaan, op je school, in je jeugdclub, op je werk, in je buurt.

Op het enquêteformulier kan je invullen dat je op de hoogte wil blijven of wil meewerken met intal-vrede. Je kan de enquête, eens ingevuld, ook forwarden of op Facebook plaatsen: die opties staan op de bedankt-boodschap nadat je ze hebt ingevuld. Er is verder nog de digitale nieuwsbrief van intal-vrede, en er zitten zeker nog actie- en info-momenten in de pijplijn.

Naast het materiaal dat je vindt op onze site stellen we ook een “Afghanistan-kit” samen, met uitgeprinte enquêteformulieren, het intal-standpunt, het achtergronddossier, een handige vraag-en-antwoord-brochure,... Info en bestellen: vrede.paix@intal.be.

Deel dit artikel