Ethisch bankieren en Dexia

Triodos, globale pionier in duurzaam bankieren, besloot Dexia uit hun ethisch fonds te verwijderen. Volgens Triodos is Dexia's invloed in het Israëlisch/Palestijns conflict immoreel.

Weten wij waar ons geld heengaat? Deze vraag genereert een debat over de aard van het bankwezen. Terwijl de klanten van banken grotendeels in het duister tasten met betrekking tot het gedrag van hun bank, is er talrijke informatie beschikbaar over de betrokkenheid van banken in internationale conflicten.

In België neemt de druk op de Belgisch-Franse financiële groep Dexia toe. Verscheidene solidariteitsgroepen en niet-gouvernementele organisaties beschuldigen Dexia van het financieren van Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. In 2001 schreef CODIP al een eerste brief naar de Dexia-directie. In 2008 lanceerde intal, een Belgische beweging die strijd voor internationale solidariteit, samen met enkele andere organisaties een campagne genaamd "Israël koloniseert - Dexia financiert". Deze campagne tracht Dexia onder druk te zetten om zich te ontdoen van zijn banden met de bezetting. Zijn dochteronderneming Dexia Israël financiert immers de uitbreiding van illegale nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever. Onlangs heeft Triodos Dexia uitgesloten van hun ethisch fonds. Dexia's oneerlijk gedrag bereikt hiermee de oppervlakte.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel