De Europese Unie laat handel weer voorgaan op mensenrechten

eu-mercosur-trade agreement

Vorige vrijdag, 28 juni 2019, bereikte de EU een akkoord over een handelsverdrag met de MERCOSUR ondanks de oproep van honderden ngo's en mensenrechtenorganisaties om dat niet te doen, waaronder 11.11.11 en haar partners.

Met de afsluiting van het akkoord geeft de EU legitimiteit aan het optreden van de extreem- rechtse Braziliaanse president Bolsonaro. In de plaats daarvan had de Europese Commissie de handelsbesprekingen moeten gebruiken als hefboom om mensenrechten en zorg voor het milieu af te dwingen.

Brede oproep genegeerd

Het akkoord over het vrijhandelsverdrag komt slechts enkele weken na oproepen van 600 wetenschappers, 300 inheemse groepen en 340 internationale middenveldorganisaties om de handelsbesprekingen op te schorten tot er in het Brazilië van Bolsonaro een einde komt aan schendingen van de mensenrechten, tot er strikte maatregelen komen die een einde maken aan verdere ontbossing en concrete toezeggingen om de het Klimaatakkoord van Parijs ten uitvoer te leggen.

Sinds de inauguratie van Bolsonaro in januari 2019 is Brazilië het toneel van toegenomen mensenrechtenschendingen en aanvallen op onder meer minderheden, inheemse volkeren en LGBTQ'ers. De regering blijft het democratisch functioneren van het maatschappelijk middenveld bedreigen en zet de deuren open voor verdere ontginning van enkele van 's werelds meest ecologisch waardevolle regio's.

EU beter dan Trump

Met het handelsakkoord wil de EU laten zien dat het in tegenstelling tot de Amerikaanse president Trump wel in staat is om handelsovereenkomsten af te sluiten in plaats van handelsoorlogen te voeren.

Maar de EU had beter concrete garanties geëist van Bolsonaro. In plaats daarvan heeft Europa ervoor gekozen om haar toegang tot de Zuid-Amerikaanse markt te verzekeren. Een gemiste kans en een verkeerd signaal.

Samen met 11.11.11 ondertekenden ook haar Latijns-Amerikaanse partners : Fundación Solón (Bolivia), Red Peruana por una Globalización con Equidad RedGE, DAR, en CooperAcción (Peru).

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels