Felle protesten na verkiezingsuitslag in Haïti

In Port-au-Prince waar afgelopen zondag 28 november parlements- Senaats- en Presidentsverkiezingen werden gehouden is de spanning te snijden na de bekendmaking van de resultaten.

Dinsdagavond werden Mirlande Manigat en Jude Celestin door de kiescommissie toegelaten tot de tweede ronde. Onmiddelijk na de bekendmaking trokken talrijke mensen de straat op en werden barrikades van brandende banden opgeworpen. Her en der in de stad weerklinken geweerschoten. De manifestanten geloven niet in de uitslagen en beschuldigen de kandidaat van de macht, Jude Celestin, ervan de verkiezingen te hebben gestolen. De Amerikaanse ambassade liet kort na de verklaring van de kiescommissie weten dat ze niet akkoord gaan met de uitslagen.

Eerder op de dag hadden internationale nieuwszenders laten verstaan dat Mirlande Manigat en Michel Martelli werden toegelaten. Martelli geniet als popster Sweet Mickey een belangrijke aanhang. De Amerikaanse ambassade beweert dat de resultaten van de kiescommissie niet overeen stemmen met deze van de Nationale Raad voor de Verkiezingen. De bekendmaking brengt de VN-missie in Haïti (MINUSTAH) in een nog moeilijkere situatie dan deze waarin ze verkeerde. Terwijl hoofd van de MINUSTAH Edmond Mullet op de dag van de verkiezingen reeds aan AFP liet weten dat alles rustig verliep konden zowel nationale observatoren als binnen- en buitenlandse journalisten talrijke belangrijke onregelmatigheden opmerken. Ban Ki-Moon liet vrijdag verstaan dat de onregelmatigheden belangrijker waren dan eerder vermeld. Het lijkt alsof de VN niet weet op welk been het dansen moet.

De lokale mensenrechtenorganisatie RNDDH maakte een indrukwekkende waslijst op van onregelmatigheden en adviseerde tot een niewe verkiezing daar waar er belangrijke onregelmatigheden werden vastgesteld. Zowel voor de kiescommissie als voor de officiële internationale observatiemissie van OAS/CARICOM waren de verkiezingen een succes. In een perscommuniquée zegt de observatiemissie dat er wel degelijk onregelmatigheden waren, maar niet in die mate dat ze de stembusgang had kunnen beïnvloeden: “slechts 4% van de stembureaus is vernield”.

Zowel OAS/CARICOM als de VN hebben de huidige kiescommissie ondanks flagrante overtredingen van grond- en kieswet altijd hun vertrouwen blijven schenken. Na zes jaar lijkt de “stabiliseringsmissie” van de VN er in geslaagd frauduleuse verkiezingen te legitimeren om de gemoederen dermate op te hitsen dat Haïti vnadaag opnieuw een belangrijke politieke crisis tegemoet gaat. Met een financiële steun van 5 miljoen van de EU voor de organisatie van deze pseudo-democratische farçe die haar vertrouwen stelde in de observatiemissie van OAS/CARICOM.

Lees meer op de Joris' blog of de blog van Jef Swerts

Broederlijk Delen DOOR:

Deel dit artikel