Filipijnen: stop de polariserende checklist voor vzw's

President Duterte over de 'war on drugs' tijdens een speech.

Steeds meer regeringen controleren ngo's die financiering ontvangen uit het buitenland. Het Filipijnse regime is daar nu ook bij. Nieuwe richtlijnen van de Securities and Exchange Commission (SEC), die toeziet op de financiële instellingen en transacties, verplichten alle vzw's om een lange checklist in te vullen. Onder andere 11.11.11-partner PAHRA wijst erop dat het recht van individuen om zich te verenigen, bedreigd wordt.

De eis van het middenveld is duidelijk: stop de laster en schaf die checklist af

De checklist verplicht de non-profitorganisaties om details bekend te maken over al hun donoren en huidige en beoogde begunstigden, met volledige naam en adres en de exacte bedragen. Het formulier niet overmaken of onvolledig indienen kan resulteren in de intrekking van de erkenning. Maar ook al te kritische ngo's kunnen aan de hand van het document op non-actief gezet worden. De eis van het middenveld is duidelijk: stop de laster en schaf die checklist af.

Mensenrechten en privacy

In de context van repressie en polarisering door het Filipijnse regime, is het niet verwonderlijk dat ngo's en sociale bewegingen deze nieuwe administratieve regels alarmerend vinden. Des te meer omdat de SEC strenge maatregelen mag nemen wanneer zij oordeelt dat een organisatie een risico vormt voor de samenleving. Maar de criteria daarvoor zijn erg onduidelijk.

Als we aan deze maatregelen voldoen brengen we onszelf, onze partners en de gemeenschappen met wie we nauw samenwerken nodeloos in gevaar

Daarom roept FORUM-ASIA, een netwerk van Aziatische mensenrechtenorganisaties, op om de nieuwe richtlijnen in te trekken. De Filipijnse leden van Forum Asia zijn Balaod Mindanaw, Karapatan, TFDP en 11.1.11-partner PAHRA. Ze wijzen erop dat het recht van individuen om zich te verenigen, bedreigd wordt en dat inbreuken op het recht op privacy gelegitimeerd worden.

PAHRA-directeur Rose Trajano: "Deze maatregelen treffen honderden organisaties. Als we eraan voldoen brengen we onszelf, onze partners en de gemeenschappen met wie we nauw samenwerken nodeloos in gevaar. Als we de lijst niet invullen, of niet volledig, lopen we het risico onnodig te worden beschouwd als een 'risicogevaar' en komen we op een zwarte lijst te staan."

Wat doet 11.11.11?

We volgen de situatie op de voet en bestuderen samen met onze partners welke acties mogelijk zijn

Wij volgen de situatie op de voet. Kort nadat de richtlijnen bekend raakten, hebben we een vergadering belegd met onze Filipijnse partners. We nodigden ook advocaten uit om hun mening te vragen. Het oordeel was eensluidend: de SEC gaat haar boekje te buiten en de richtlijnen zijn te vaag. Daardoor dreigt willekeur.

We bestuderen nu samen met onze partners welke legale acties mogelijk zijn. Ze overleggen met parlementsleden en werken aan een gids met tips voor een correcte 'minimale invulling' van de checklist.

Vanwaar komt de checklist?

Deze maatregel komt niet uit de lucht vallen. Sinds het aantreden van president Duterte in juni 2016 zit het behoorlijk scheef tussen hem en zijn aanhangers, en het kritische en progressieve middenveld. Deze regering treedt bijvoorbeeld driest op tegen iedereen die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij drughandel en -gebruik. Met wat geluk worden de verdachten 'slechts gearresteerd', maar daarnaast zijn al duizenden mensen uit de weg geruimd. Volgens mensenrechtenorganisaties loopt het aantal op tot 20.000.

Duterte zou na zijn verkiezing ook het decennialange conflict met het communistische verzet, het National People's Army (NPA), eens en voor altijd regelen. Maar na een veelbelovende start liepen de onderhandelingen spaak. Daarop riep de president een 'allesomvattende oorlog' uit. In december 2018 richtte hij een nationale taskforce op. Die moet een einde maken aan de revolutionaire strijd van het NPA, dat officieel als een terroristische groep wordt beschouwd, en zijn politieke partij, de Communist Party of the Philippines (CPP).

Duizenden verdachten zijn al uit de weg geruimd. Volgens mensenrechtenorganisaties loopt het aantal op tot 20.000

Op het Filipijnse eiland Mindanao werd een staat van beleg afgekondigd. In de rest van het land wordt deze oorlog nog niet zozeer op het terrein uitgevochten, maar voert het regime vooral een propagandastrijd.

Geen kritiek

Eén van de favoriete acties is organisaties en activisten die een kritische stem laten horen, verdacht maken. Net zoals Trump houdt Duterte niet van kritiek. Hij valt zijn tegenstanders echter niet aan via een tweet of oneliner, hij laat dit over aan zijn online trollenleger. Dat verheerlijkt de daden van de president met talrijk fake news en gooit met modder naar de criticasters. Telkens is de strategie duidelijk: polariseren, foutieve informatie verspreiden en een aantal duidelijke vijanden creëren en viseren.

Daarnaast werd de kritische senator De Lima opgesloten. De kritische online newssite Rappler werd geviseerd. Er kwamen lijsten van scholen waar communistische propaganda zou worden gevoerd. Bepaalde kandidaten en partijen die opkomen bij de verkiezingen van mei 2019, worden verdacht gemaakt. De bakens lijken dus gezet. Wie een sociaal-progressief discours voert en focust op het verdedigen van de mensenrechten, kan overduidelijk als verdachte worden bestempeld.

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels