Filipijnse partners al dagenlang in de weer

filipijnen-advocates palo 5Meteen na de doortocht van de tyfoon gingen onze partners Gabriela, Coucil for Health and Development (CHD), Advocates for Community Health en Bayan meteen aan de slag. Ze hebben allen in de getroffen gebieden een heel netwerk waardoor ze snel kunnen inspelen op de meest urgente noden.


Heel concrete noden worden gelenigd op korte termijn. (Een lijstje vind je onderaan dit artikel.) In de afgelopen dagen werd er dan ook al heel wat hulp geboden. Onze partners maakten intussen ook een eerste bilan op van de getroffen gebieden. Zo zijn er volgens Gabriela in de provincies Capiz en Iloilo 38.613 families wiens huis verwoest werd. In deze gebieden komt er nauwelijks internationale hulp en ook de Filippijnse overheid blijft daar grotendeels in gebreke. Mensen van Gabriela zullen ook de handen uit de mouwen steken bij de heropbouw in de komende weken.

Advocates for Community Health werkt rond gezondheid in de provinces Palawan, Mindoro, Sosogon en Surigao. Deze gebieden werden ook getroffen maar komen niet vaak in de media. Hun vrijwilligers waren vanaf dag één present. De afgelopen dagen werden er dan ook volop medische missies georganiseerd samen met andere lokale organisaties.

Bayan is een netwerk van progressieve organisaties in de Filippijnen. Normaal werkt Bayan rond bijvoorbeeld de verbetering van de arbeidsomstandigheden van werknemers of zetten ze via campagnes de overheid onder druk om een wet rond reproduktieve gezondheid door te voeren. Meteen na de tyfoon mobiliseerde Bayan al zijn regionale antennes waardoor men erg snel zicht kreeg op de omvang van de ramp en de juiste hulp snel ter plekke kon brengen. Bayan kon in de afgelopen dagen al 3.712 ton goederen verdelen in Kalibo (in de provincie Akla).

Bayan organiseert tussen 21 en 24 november een urgentie missie naar Samar en Leyte. Een grote ploeg van hulpverleners zal ter plaatse gaan om medische bijstand te verlenen en de hulppakketten te verspreiden bij de families. De coördinatrice van Bayan zegt dat de internationale hulp, zoals onder andere ook Geneeskunde voor de Derde Wereld via zijn noodfonds verleent aan hun organisatie, hun werk op het terrein opnieuw een energiestoot geeft: "Het is hartverwarmend te weten dat er ver weg mensen zijn die bekommerd zijn over wat er hier gebeurd."

In het kort wat onze partners verdelen in de getroffen gemeenschappen:

  • Een pakket "voedsel en zeilen" voor een familie : € 20 verdeeld door Advocates for Community Health
  • Een familie pakket met voedsel, water en medicijnen voor de getroffen gebieden in Capiz et Iloilo verdeeld door onze partner Gabriela kost € 40
  • Twee overlevingspakketten bestaande uit rijst, conserven, pasta, water, gedroogde vis en zeep kosten € 60 en worden verdeeld door Bayan.
  • Een "landbouw"pakket met zaaigoed voor groenten en rijst en basisgereedschap voor het bewerken van het veld kost € 150 en wordt via CHD verspreid.

 

Deel dit artikel