Filippijnse landbouwers sluiten een bio-ethanolfabriek

 

 Op 2 augustus 2012 heeft de bio-ethanolfabriek, EcoFuel, de deuren moeten sluiten in San Mariano, in het noordoosten van de Filippijnen. Dit dankzij de militante acties van landbouwers, maar ook dankzij de steun van andere actoren waaronder Ibon, een partner van G3W.

 Een "success story" van de landbouwersstrijd

 
Sinds mei 2012, is de bio-ethanolfabriek in San Mariano, in de provincie Isabela in het noordoosten van de Filippijnen in gebruik. De fabriek neemt 6000 hectare landbouwgrond in beslag voor de productie van rietsuiker. Door de aanvang van haar activiteiten begon de fabriek de lucht te vervuilen en verspreidt ze onfrisse geuren. Ze loost giftig afval op de omliggende landbouwgronden, maar ook in de Pinacanauanrivier, wat voor ziektes bij de bewoners en vissterfte zorgt door de giftige producten. EcoFuel gebruikte ook de gronden van de kleine landbouwers die zij nochtans nodig hebben om te overleven, omdat deze dienen voor het verbouwen van hun groenten, bananen, ananassen, rijst en verschillende soorten maïs. Bovendien ving de fabriek haar activiteiten aan zonder dat ze een vergunning had verkregen van het bureau voor milieumanagement. Ze overtrad dus de wetten door de lucht en het water te vervuilen zonder deze vergunning.
 
Volgens de secretaris-generaal van APC gaat het om een ware overwinning voor de landbouwersstrijd in Azië. Maar voor hen is dit slechts een begin. Ze willen blijven vechten tegen de overname van gronden, tegen het militarisme en de imperialistische globalisering. Ze vragen aan alle leden van de APC om te blijven vechten voor hun recht op gronden en zo een ware agrarische hervorming te weeg te brengen.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel