Filippijnse regering zet mes in gezondheidsbudget

Als Filipino's gedroomd hadden dat de publieke gezondheidszorg onder de nieuwe regering-Aquino zou verbeteren, dan kregen ze in 2010 een harde klap te verduren. Met de belofte van ‘gezondheid voor iedereen’ op de verkiezingsagenda had deze regering zichzelf nochtans geprofileerd als een actor van verandering. In de recent ondertekende nationale begroting voor 2011 wordt echter bespaard op de uitgaven voor gezondheid.

'Gezondheid gaat over mensen, niet over winsten. Gezondheidszorg zou nooit mogen afhangen van het vermogen van een patiënt om te betalen of de capaciteit van openbare ziekenhuizen om hun eigen inkomsten te genereren. Een overheid zou garant moeten staan voor gezondheidszorg voor de bevolking.'
Health Alliance for Democracy

"We verlangen naar verandering die gezondheid voor iedereen dichterbij brengt, niet verderaf", verzucht dr. Geneve Rivera, secretaris-generaal van Health Alliance for Democracy (HEAD).

In plaats daarvan drukt de Aquino-administratie strenge maatregelen door om meer te spenderen aan schuldaflossing en militaire uitgaven. Om dit te betalen, "trekt de regering zich terug van haar verantwoordelijkheid in kerndomeinen", luidt het bij IBON, een onafhankelijke Filippijnse denktank.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel