FOS - 1 mei-campagne 2005 : Elke druppel telt !

Op 1 mei lanceert FOS zijn nieuwe campagne. Onder het motto ‘Elke druppel telt!’ vragen we aandacht voor het recht op zuiver drinkwater. In Peru bijvoorbeeld. Daar voeren de kleine boerengemeenschappen strijd tegen grote mijnbedrijven om het schaarse water.


De Peruaanse bodem is rijk aan (edele) metalen zoals goud, koper, zilver en zink. Kostbare grondstoffen. Heel wat grote en kleinere mijnbedrijven hebben dan ook de weg gevonden naar de hoogvlaktes in het Andesgebergte. Voor de gemeenschappen van kleine boeren, die leven van kleinschalige landbouw en veeteelt, is dat allesbehalve goed nieuws. In het departement Cajamarca bijvoorbeeld, in het hart van de Peruaanse Andes, heeft amper 11% van de bevolking toegang tot drinkbaar water.

 

 

Bron van dollars

 

Bijna 75% van de grond is er in handen van mijnbedrijven die grote hoeveelheden drinkwater verbruiken. Water dat sowieso al schaars is in de regio. Van de milieuwetten trekken de meeste mijnen zich weinig of niets aan. Hun afvalwater lozen ze zonder enig zuiveringsproces in de rivieren. Nochtans bevat dat afvalwater grote hoeveelheden giftige stoffen, zoals arsenicum en cyanide. En de Peruaanse overheid laat begaan, want mijnbouw is voor het land een belangrijke bron van dollars, goed voor 46,6% van de export.

 

Schadelijke stoffen

 

Voor de Peruaanse landbouw is de situatie rampzalig. Landbouwgronden staan droog, vee is om de haverklap ziek, maïs- en aardappeloogsten leveren amper nog iets op. Een catastrofe voor ruim 10.000 kleine boeren in Cajamarca die vooral maïs en melk produceren. Niet alleen hun job, ook hun gezondheid staat op het spel. Uit rapporten van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat zowat alle rivieren in de regio zwaar vervuild zijn met schadelijke stoffen. Lood, kwik, arsenicum, cyanide,… Op de hoogvlaktes is het vee graatmager, koeien verliezen hun haar. Opvallend veel kinderen worden geboren met lichamelijke of mentale afwijkingen. Het aantal kankergevallen ligt abnormaal hoog. De lokale bevolking maakt zich terecht grote zorgen.

 

Strijd tegen de wildgroei

 

In het Zuiden steunt FOS sociale organisaties die opkomen voor de rechten van gewone mensen, zoals het recht op zuiver drinkwater. Onze Peruaanse partners CCP en CGTP nemen mee het voortouw in de strijd tegen de wildgroei en de wanpraktijken in de mijnbouw en voor het recht op zuiver drinkwater. Ze voeren campagne tegen de privatisering en vragen gratis toegang tot water voor de kleine boeren. En ze hebben intussen de steun gekregen van zowat de hele bevolking. De Peruanen beseffen maar al te goed wat er op het spel staat. Zuiver drinkwater is tenslotte een kwestie van levensbelang. 

 

Maak mee het verschil ! Lees hier wat jij kan doen.

Deel dit artikel