Gaza : Onmiddellijke acties voor gewonden

Handicap International organiseert sinds 20 januari revalidatieacties in de Gazastrook. Ze rekenen daarvoor op de lokale deskundigen en op haar team ter plaatse. "We moesten dringend revalidatieacties opstarten", aldus Aleema Shivji, die het team van Handicap International moest gaan versterken in Jeruzalem. "De gewonden moeten onmiddellijk verzorgd worden, om blijvende handicaps te vermijden."
Gaza : Onmiddellijke acties voor gewonden
De expats die naar Jeruzalem gezonden werden, mogen nog altijd niet binnen in Gaza, maar hebben ondertussen toch de lancering van revalidatieacties gecoördineerd. "Momenteel mag er alleen chirurgisch personeel binnen in Gaza. Dat geldt voor alle ngo's", vervolgt Aleema. "Wel hebben we op maandag 19 januari in samenwerking met onze Palestijnse collega's een team van 7 kinesitherapeuten opgericht. Ze moeten de toestand evalueren van de gewonden en van alle personen in Zuid-Gaza die nood hebben aan revalidatiezorg, kwestie van hen zo snel mogelijk te kunnen helpen."

Op 14 januari, nog vóór het staakt-het-vuren, werd er al een eerste actie gelanceerd binnen een ziekenhuis, samen met een partner van de organisatie. Het ziekenhuis kreeg daarbij loophulpmateriaal (krukken, looprekken, ?). De benodigdheden voor revalidatie zijn echter enorm: "Naar schatting 2.000 tot 2.500 mensen hebben revalidatiezorg nodig, en aantal mensen dat pas een amputatie onderging ligt tussen 300 en 400. Verder hebben we aan twee ziekenhuizen nuttige hulpmiddelen kunnen leveren voor de preventie van handicaps, zoals matrassen om doorligwonden te vermijden, die we hebben kunnen vinden bij een leverancier in Gaza. We zijn ook van plan om het orthopedische centrum in Gaza te versterken, om de productie van prothesen te verhogen".

Gaza : Onmiddellijke acties voor gewonden
Voorzichtigheid geboden

"Zodra onze partners er klaar voor zijn, lanceren we de 'Vulnerable Focal Points' in Gaza (steunpunten voor kwetsbare personen). Op die manier willen we gewonden, personen met een handicap en/of kwetsbare doelgroepen zoals zwangere vrouwen en bejaarden specifieke toegang geven tot humanitaire hulp. In een dergelijke context, met vernielde huizen en hele families die samengetroept zitten in eenzelfde woning, is de kans groot dat ze niet alle nodige verzorging hebben gekregen en hun noodzakelijke hulpmiddelen gedeeltelijk of volledig zijn kwijtgeraakt." De revalidatiecentra zijn vanaf dinsdag opengegaan, maar zijn nog zeker niet allemaal operationeel. Dat maakt de zorg aan personen met een handicap des te dringender.

"Hoewel de gevechten voorbij zijn, komen de bewoners van Gaza nog weinig buiten. Sommigen zijn zelfs bang dat het geweld weer zal oplaaien. Dat verklaart meteen waarom we nog altijd te weinig informatie hebben over de toestand van de meest kwetsbaren."

Eén van de volgende maatregelen van Handicap International zal dan ook het heropstarten van mobiele teams zijn. Die zullen dan de gezinnen bezoeken, om te peilen naar de dringende noden en aangepaste hulp te bieden. Gezien de zware bombardementen moeten onze teams voorzichtig zijn als ze zich verplaatsen, want heel de Gazastrook ligt vol niet-ontplofte oorlogstuigen.

Deel dit artikel