Geen Libië-scenario voor Syrië, please!

Daar gaan we weer. Guy Verhofstadt wil een militaire interventie om het bloedvergieten in Syrië te stoppen (DS, 14 februari). Libië revisited dus. Het is Verhofstadt zelf die de parallel trekt, met Homs als het "Benghazi-moment van Syrië".

En hij haalt daarvoor het hele interventiearsenaal uit de kast, met het dreigende "alle opties": veiligheidszones, humanitaire corridors, een gemengde VN-Arabische vredesmacht, een coalition of the willing, hardere sancties, regime change en de ondersteuning van "Syrische organisaties die het volk vertegenwoordigen".

Laat ons beginnen met dat laatste. Wie zijn in godsnaam die organisaties die het Syrische volk vertegenwoordigen? Het Syrische volk is vooral erg verdeeld. Bij de minderheden zoals de alawieten, christenen, druzen, delen van de Koerden en bij de middenklasse uit de Soennitische meerderheid is men er niet zo happig op dat Assad zou verdwijnen. Ondanks het autoritair karakter van het regime vrezen ze dat het alternatief ofwel de totale chaos is, ofwel een islamistisch regime gedomineerd door de Moslimbroeders.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel