Geweld tegen burgers in Aleppo blijft toenemen

syrie c icrc

Het geweld tegen burgers in Aleppo, in het noorden van Syrië, blijft toenemen. Onschuldige burgers worden niet alleen willekeurig aangevallen; ook de toegang tot basisnoden zoals schoon drinkwater en medische hulp wordt opzettelijk gesaboteerd.
""De honderd burgerslachtoffers door beschietingen in woonwijken in Aleppo zijn onaanvaardbaar", zegt Boris Michel, hoofd van de internationale delegatie van het Rode Kruis in Syrië. "We roepen de strijdende partijen op om het humanitair recht te respecteren en niet alleen burgers te beschermen, maar ook infrastructuur zoals de watertoevoer, energiecentrales en medische faciliteiten."


Geen toegang

Het internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan, een zustervereniging van Rode Kruis-Vlaanderen, staan al maanden klaar om de bevolking van Aleppo te helpen. "We proberen al twee maanden toegang te krijgen tot de zwaarst getroffen gebieden in en rondom Aleppo", zegt Michel. "Al die tijd wachten we op groen licht van de overheid om de hulp te bieden die zo hard nodig is."

Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Halve Maan doen in de tussentijd wat ze kunnen. Zo werken ze samen aan de uitbreiding en verbetering van opvangcentra en zorgen ze voor schoon drinkwater.

Bescherm de burgers!

Het Rode Kruis roept alle partijen in Aleppo op om burgers te beschermen en alles op alles te zetten om nog meer doden en gewonden te voorkomen. Dat betekent ook dat er met onmiddellijke ingang toegang tot de getroffen gebieden aan hulpverleners moet worden verleend.

fotocredit: ICRC/H. Hvanesian
 

Deel dit artikel