Gezondheid, een kwestie van onrecht bestrijden

Op 26 en 27 februari zakten meer dan 100 intallers af naar Brussel voor het jaarlijkse vormingsweekend over het recht op gezondheid! We namen een kijkje in onze partnerlanden, bestudeerden de mechanismen die het onrecht veroorzaken, de mobilisatiekracht van onze partners en onze eigen beweging hier. Als speciale gast: Hani Serag van PHM Egypte!

Het recht op gezondheid in onze partnerlanden

Handel en toegang tot medicijnen

GATS en TRIPPSZonder vrijgemaakte internationale handel geen groei, geen jobs, geen welvaart, geen ontwikkeling. Dat is althans het motto van de Europese Commissie die sinds enkele jaren bilaterale vrijhandelsakkoorden onderhandelt om 's werelds meest concurrentiƫle kenniseconomie te worden. Tijdens de workshop over handel werd toegelicht welke gevaren dergelijke akkoorden inhouden voor het recht op gezondheid in het Zuiden. Het voorbeeld van het akkoord tussen de EU en India toont hoe een sterkere bescherming van intellectuele eigendomsrechten (patenten, klinische gegevens,...) de productie van goedkope generische geneesmiddelen in India bedreigt. Geneesmiddelen waar het leven van miljoenen mensen in het Zuiden van afhangt.

Impact van vrijhandelsakkoorden op het recht op gezondheid in Latijns - AmerikaTLC

Vertrekkende van het voorbeeld van de Afrikaanse palmolie in Colombia, gaf deze sessie ons een beeld over de effecten dat een neoliberaal beleid, dat geen rekening houdt met de rechten van de bevolking, kan hebben op het leven en de gezondheid van een bevolking. Palmolie, biobrandstoffen, paramilitairen, gedwongen verplaatsingen, ... allemaal elementen die deel uitmaken van een spiraal die het recht op gezondheid van honderdduizenden Colombianen ondermijnt. Dit voorbeeld geeft ons alvast een voorsmaakje van de situatie van de Colombiaanse bevolking eens hun land volledig open zal zijn voor multinationals en Europese export in het kader van het vrijhandelsakkoord EU-Colombia dat op punt staat geratificeerd te worden.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel