Gezondheidsactivisten uit vier continenten steken de koppen bij elkaar

Steunfonds Derde Wereld en intal organiseren een partnerontmoeting in de Filippijnen

Tijdens de laatste twee weken van augustus komen vertegenwoordigers van de ngo Steunfonds Derde Wereld (SFDW) en de solidariteitsbeweging intal samen met hun partnerorganisaties uit Palestina, Latijns Amerika, de DR Congo en de Filippijnen. De vergadering gaat door in en rond Manilla, de hoofdstad van de Filippijnen. Er staan verschillende discussies op het programma over de strategieën in de strijd voor het recht op gezondheid.

Steunfonds Derde Wereld heeft de gewoonte om elke twee a drie jaar met haar partners rond de tafel te gaan zitten om ervaringen uit te wisselen, gezamenlijke strategieën te bespreken en op elkaar af te stemmen. Dergelijke partnerontmoetingen werden vroeger steevast in Brussel georganiseerd. Deze keer gaat de ontmoeting door in de Filippijnen. "Aangezien het in de eerste plaats om een Zuid-Zuid uitwisseling gaat is dat logisch," zegt Wim De Ceukelaire, die de ontmoeting (en de partnerwerking van SFDW) coördineert.

Vanuit België gaan ook vertegenwoordigers mee van de solidariteitsbeweging intal. "We beschouwen intal als een partner zoals de andere," verduidelijkt Wim, "die actief is in de wereldwijde beweging voor het recht op gezondheid." Intal is vertegenwoordigd door Bert, Véronique, Evy, Stefanie en Micheline. Het gaat zowel om personeel als om vrijwilligers. Allen dragen zelf een deel van de kosten.

Fanny Polet staat in voor het secretariaat van de internationale vergadering en zorgde voor de tickets van de gasten uit alle continenten: "Arturo en Patricio uit Ecuador, en Delmy uit El Salvador vertegenwoordigen de Movimiento para la Salud de los Pueblos (MSP); Sabri vertegenwoordigt de Health Work Committees (HWC) uit Palestina; en uit de DR Congo komen twee vertegenwoordigers: Paul van Usahidizi in Lubumbashi en Alfred van Etoile du Sud (EDS) in Kinshasa." De vier Filippijnse partners worden vertegenwoordigd door Leni (CHD), Obeth (Gabriela), Sonny (IBON) en Embeng (Advocates). Ook Hans en Jayson van het lokale SFDW kantoor in Manilla zullen erbij zijn.

In het programma wordt veel tijd vrijgemaakt voor uitwisseling van ervaringen. "We willen de nadruk leggen op de strategieën die aan de basis aangewend worden om het recht op gezondheid te realiseren," verklaart Wim. "Het gaat dan zowel om basisgezondheidszorg als om de opbouw en ondersteuning van basisorganisaties die de mensen helpen om hun rechten op te eisen."

De buitenlandse gasten trekken ook enkele dagen uit om de ervaringen van hun Filippijnse collega's te gaan onderzoeken in de plaatselijke gemeenschappen. Zowel de vertegenwoordigers van intal als de andere partners willen er leren hoe de Filippijnse basisorganisaties erin slagen om de bevolking te organiseren.

Tot slot wordt ook zeer expliciet het partnership ter discussie gesteld. SFDW wil immers zeer bewust werk maken van een partnership dat uitgaat van gelijkwaardigheid en wederzijds leren. "Wij zijn geen ngo waarbij het enkel om financiering draait" voegt Wim toe, "en daarom is het nodig om op zoek te gaan naar nieuwe vormen van samenwerking en uitwisseling tussen Zuid en Zuid, Noord en Zuid, en andersom."

Je kan de partnerontmoeting in Manilla van 16 tot 28 augustus volgen op de website van intal.be en via de speciale weblog.

Deel dit artikel