Global Health Watch 3, een andere kijk op gezondheid

Het alternatieve wereldgezondheidsrapport Global Health Watch is een driejaarlijkse publicatie waaraan activisten en academici van over de hele wereld meewerken. De verdienste van het rapport is dat het een kritische analyse levert van het beleid en de (verborgen) processen en machtsrelaties die een impact hebben op onze gezondheid. Bovendien stelt het rapport ook alternatieven voor met voorbeelden van actie en verzet voor verandering.

Anders dan de naam van het rapport misschien doet vermoeden, gaat Global Health Watch lang niet alleen over wat zich afspeelt in de gezondheidssector. Integendeel, slechts één van de vijf hoofdstukken is gewijd aan gezondheidssystemen.

In deze tijden van crisis, die aangegrepen wordt om hevig te snoeien in sociale sectoren, hoeft het niet te verbazen dat het eerste hoofdstuk in het wereldgezondheidsrapport handelt over de wereldwijde politieke en economische architectuur. Daarin wordt het verband gelegd tussen de verschillende crisissen waarmee we vandaag geconfronteerd worden. Die crisissen zijn zowel acuut (oliecrisis, voedselcrisis, financiële crisis) als sluipend maar even vernietigend (climaatcrisis, ontwikkelingscrisis). Acuut of sluipend, geen van deze crisissen is voorbijgaand, zo stelt het rapport, maar een indicatie van grondig falen van het kapitalistisch systeem. Dat falen manifesteert zich in toenemende economische ongelijkheid, in de dominante rol van het financiële kapitaal, in een ondemocratisch wereldbestuur. Om sociale doelstellingen te realiseren zoals gezondheid en onderwijs voor iedereen, armoede uit te roeien en tegelijk klimaatverandering aan te pakken moet het wereldwijde economische systeem hertekend worden besluit het rapport.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel