"Het probleem van de politiek gevangenen raakt de hele Palestijnse gemeenschap"

Sahar Francis is advocate en directeur van Addameer, een Palestijnse organisatie die de belangen van politieke gevangenen behartigt. De cijfers zijn niet bepaald bemoedigend. In mei 2011 zitten meer dan 5383 Palestijnen gevangen in Israël, waaronder 211 kinderen en 36 vrouwen. Sinds de bezetting bleef geen enkel huis gespaard. Sahars verhalen staan in schril contrast met haar gedrevenheid en hoop op verandering.

Vrijwel dagelijks krijgen we berichten over arrestaties van kinderen tot jongeren die neergeschoten worden tijdens manifestaties in Jeruzalem. Welke impact heeft dit op kinderen?

Sahar Francis: "Vaak gaat het om kinderen die gearresteerd worden tijdens manifestaties in Silwan en Sheik Jarrah, waar de druk op de gemeenschappen enorm is. Zelfs als kinderen vrijgelaten worden, kan men van de familie eisen dat ze gedeporteerd worden naar een verblijfplaats in een andere, verafgelegen wijk, zodat ze niet meer kunnen deelnemen aan de manifestaties. Deze praktijk is conform de Israëlische wetgeving, maar wordt voornamelijk toegepast bij huiselijk geweld, waar man en vrouw zo ver mogelijk van elkaar gescheiden worden.

De scheiding is zeer hard voor het kind in kwestie en de familie. Zeker voor minderjarigen die losgerukt worden van hun familie is de psychologische impact zeer groot. Soms gaat het om nog zeer jonge kinderen. Als ze elders geen familie hebben en hun ouders geen andere onderkomst kunnen betalen, moet het kind naar de gevangenis, waar de omstandigheden zeer hard zijn. Een tijdje geleden overkwam het een familie in Hebron. Hun kind moest naar Ramallah verhuizen, maar had er geen familie en de ouders konden de kosten om iets te huren niet betalen. Toen heeft de Palestijnse president zich met de zaak gemoeid en voorgesteld om een hotelkamer te betalen. De familie moest het Israëlische leger een telefoonnummer geven zodat ze het kind op elk moment konden controleren.

Soms worden kinderen ook onder huisarrest geplaatst. Ze kunnen in dat geval niet meer naar school, wat een weerslag op hun studies heeft. Vrijkomen op borgtocht is theoretisch mogelijk, maar het kost duizenden dollars."

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel