Historische veroordeling van Chevron-Texaco

Op 16 februari werd het Amerikaanse bedrijf Chevron-Texaco veroordeeld voor sociale en ecologische vernietiging in de Ecuadoraanse Amazone.
Volgens verschillende deskundigen is de omvang van de schade vergelijkbaar met de explosie van de kerncentrale van Tsjernobyl en hoger dan andere grote verwoestingen in verband met olie.

Op 16 februari werd het vonnis uitgesproken over de schuld van de Noord-Amerikaanse firma Chevron-Texaco met betrekking tot milieuvervuiling en sociale schade gedurende de 26 jaar dat deze firma nu actief is in het Ecuadoriaanse regenwoud. De straf werd uitgesproken door dokter Nicolás Zambrano, rechter van het Hof van Nueva Loja.

Verschillende onderzoeken door experts hebben aangetoond dat de toegebrachte schade enkel vergelijkbaar is met de gevolgen van explosie van de kerncentrale in Tsjernobil en veel erger dan de schade van andere vernielingen met betrekking tot petroleumwinning, zoals bij Exxon-Valdes of het recentere geval van British Petroleum in de Golf van Mexico.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel