Hoorn van Afrika: de andere kant van de hongersnood

12 miljoen mensen dreigen van honger te sterven in Oost-Afrika, schatten de Verenigde Naties. Vaak verwijst men dan naar de uitzonderlijke droogte als de belangrijkste oorzaak van de ramp. "Geloof dat maar niet! Deze hongersnood heeft een menselijke oorzaak. Ze is het resultaat van een beleid", zegt Mohamed Hassan, een kenner van deze regio.

De hongersnood bedreigt zo'n 12 miljoen mensen, waarschuwt de FAO, de landbouw- en voedselorganisatie van de VN, "die schat dat er 120 miljoen dollar nodig is om de droogte terug te dringen in de Hoorn van Afrika en om snel hulp te bieden aan de landbouw". De droogte treft vooral Somalie, maar niet alleen dat land. "De huidige crisis treft het geheel van de Hoorn van Afrika, vooral het noordelijk deel van Kenia en de zuidelijke delen van Ethiopiƫ, Djibouti en de streek van Karamoja in Oeganda."

Maar wat zijn de oorzaken van deze hongersnood? Volgens de FAO, "is de crisis in de Hoorn van Afrika begonnen door de droogte, de gewapende conflicten en de stijging van de prijs van voedingsmiddelen".

BRON:
Intal

Deel dit artikel