HRW: Gehandicapte vluchteling wordt over het hoofd gezien

In de vluchtelingenopvangcentra in Griekenland wordt nauwelijks rekening gehouden met gehandicapte vluchtelingen en asielzoekers, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag. Douches zijn bijvoorbeeld niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De Europese Unie heeft een aanzienlijke financiële bijdrage overgemaakt naar de Griekse overheid, en naar de Verenigde Naties en hulporganisaties voor de centra op de Griekse eilanden en het vasteland.

Gehandicapte migranten en asielzoekers hebben echter in het bijzonder problemen met toegang tot basisvoorzieningen zoals onderdak, sanitaire voorzieningen en medische zorg. Net als andere migranten hebben ze ook beperkt toegang tot geestelijke gezondheidszorg.

HRW noemt het voorbeeld van een oudere, rolstoelafhankelijke vrouw die al een maand niet heeft kunnen douchen. "Mensen met een handicap worden over het hoofd gezien als het gaat om de basisvoorzieningen", zegt Shantha Rau Barriga van HRW.

Vrieskou

De VN-vluchtelingenorganisatie (Unhcr), acht internationale hulporganisaties en een plaatselijke groep in Griekenland erkenden allemaal tegenover HRW dat ze geen programma's hebben die zijn toegespitst op de behoeften van mensen met een handicap.

Er verblijven momenteel ongeveer 63.000 vluchtelingen en migranten in Griekenland. Voor ongeveer 7400 van hen is inmiddels herhuisvesting beloofd of geregeld. De achterblijvers leven in erbarmelijke omstandigheden en moeten soms in eenvoudige tenten temperaturen van 14 graden onder nul doorstaan.

Gehandicapten worden onvoldoende geïdentificeerd, deels door de haast van de registratieprocedures en gebrek aan goede instructie van personeel in de opvang. Zonder goed inzicht in de schaal van het probleem en de behoeften kunnen hulporganisaties niet adequaat reageren, zegt HRW.

Psychische problemen

Veel vluchtelingen en migranten kampen bovendien met psychische problemen. Van de veertig migranten die HRW hierover aansprak, zei de helft mensen te kennen met trauma's, angsten of depressies als gevolg van geweld in hun thuisland, de gevaarlijke vlucht, het gemis van familieleden of onzekerheid en onveiligheid in de opvangkampen.

HRW wil dat de Unhcr en de Griekse regering personeel in de opvangcentra instrueren over het identificeren en registreren van gehandicapten, inclusief handicaps die niet op het eerste gezicht herkenbaar zijn, zoals een geestelijke achterstand of psychische problemen.

Personeel moet daarnaast getraind worden om adequaat te reageren op deze problemen en vluchtelingen en migranten de juiste hulpverlening te bieden.

IPS DOOR:

Meer

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels