intal standpunt over Palestina

Als beweging die opkomt voor het recht op gezondheid voor iedereen, is intal solidair met de Palestijnen in hun strijd tegen de bezetting en voor hun recht op terugkeer. Bezetting en ballingschap fnuiken het recht op gezondheid van de Palestijnen, ongeacht hoeveel humanitaire hulp ze ook krijgen (de Wereldgezondheidsorganisatie definieert gezondheid als een toestand van fysiek, mentaal en sociaal welzijn).

Intal wil in de eerste plaats meewerken aan een rechtvaardige vrede. Een vrede waarin de politieke, economische, ecologische en sociale voorwaarden die noodzakelijk zijn voor een goede gezondheid vervat zijn.

Intal verwerpt elke racistische of culturele verklaring van het conflict. Een dergelijke verklaring zet immers beschavingen, religies en culturen tegen elkaar op.

Dit conflict kan niet los van de mondiale geostrategische context beschouwd, begrepen of opgelost worden. De reden waarom sommige grootmachten Israël steunen zijn de gelijklopende belangen van Israël, de Verenigde Staten en Europa om het Midden-Oosten economisch en politiek te domineren.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel