Intal verzet zich tegen Belgische deelname aan IS-oorlog

Intal verzet zich tegen een Belgische deelname aan de oorlog van de 'Coalition of the Willing' tegen de Islamitische Staat in Irak en Syrië.Volgens onze minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, "is er geen enkele kritiek op een mogelijke Belgische deelname". In werkelijkheid is het omgekeerde waar, er is geen enkel geldig argument om deel te nemen aan de Amerikaanse oorlog tegen IS.

De interventie zal ons niet alleen veel geld kosten, ze zal ook desastreuze humanitaire gevolgen hebben voor de bevolking ter plaatse. De humanitaire en politieke doelstelling waarmee de oorlog wordt verkocht - een einde maken aan de gruweldaden van IS - is niet de echte drijfveer van de interventie. De oorlog kan dat doel ook niet bereiken. Ze zal enkel de situatie erger maken. Westerse politieke inmenging en militaire interventies zijn net het probleem, niet de oplossing.

Intal wijst erop dat IS het product is van 35 jaar inmenging en oorlog in het Midden-Oosten. Minstens drie elementen van de Westerse politiek in de regio effenden het pad voor de opmars van IS. Ten eerste de herhaaldelijke Westerse steun, bewapening en training van extremistische krachten. Om 'regime change' te bewerkstelligen (recent in Libië en Syrië) maar ook om het verzet van de bevolking te breken ná een 'regime change', met name tijdens de cynische politiek van verdeel-en-heers in het door de VS bezette Irak. Ten tweede is er het intieme bondgenootschap met reactionaire regimes zoals dat van Saoedi-Arabië en Qatar. Tot slot zijn er de bloedige agressie-oorlogen die Afghanistan (2001), Irak (1991 en 2003) en Libië (2011) in puin gelegd hebben. Ziedaar de vruchtbare bodem waarin IS wortel kon schieten.

Intal waarschuwt ook tegen de illusie dat je, in ruil voor deelname, 'voorwaarden' aan zo'n interventie kan opleggen, bijvoorbeeld op het vlak van politieke en humanitaire heropbouw. Dat geloven is de ware drijfveren en logica miskennen van de Westerse militaire interventies in het Midden-Oosten, te weten: het behoud van de militaire en politieke controle over deze geostrategisch belangrijke olie & gas regio. Deze controle is een kostbare troefkaart om de opkomst van potentiële rivalen uit het Zuiden onmogelijk te maken.

Zolang onze politici niet breken met dit gevaarlijke project, dat de belangen van een handvol grote Westerse bedrijven laat primeren en dat de kiemen in zich draagt van nog veel grotere oorlogen, zal België zich door de VS laten meesleuren van de ene in de andere oorlog.

Een ander buitenlands beleid is mogelijk en noodzakelijk. Voorwaarde is echter dat we een écht democratisch debat voeren over waar defensie voor moet dienen en welke middelen we hiervoor nodig hebben. Welke politici durven die uitdaging aan?

Het nationaal bureau van intalBRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel