IPS: 'Gemeenschappen hebben sleutelrol in strijd tegen klimaatrampen'Oplossingen voor klimaatverandering moeten vooral vanuit gemeenschappen zelf groeien. Dat is de conclusie van de zesde Aziatische Ministeriƫle Conferentie over de Reductie van Rampenrisico's. Die liep gisteren (donderdag) in Bangkok af.

 De conferentie wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met het VN-agentschap voor rampenpreventie(UNISDR). De Thaise regering was gastheer voor deze editie. Het was de laatste keer dat de verschillende betrokken actoren van de regio elkaar ontmoetten in de aanloop naar een globale top in Japan volgend jaar, die regeringen samenbrengt om plannen uit te werken voor de periode na 2015.

 

Model


Margareta Wahlstrom, speciaal vertegenwoordiger van UNISDR, zei bij de opening van de conferentie dat een inclusief en participatief model nodig is, dat lokale gemeenschappen en regeringsautoriteiten toelaat om samen te werken als centrale spelers bij inspanningen om het risico op rampen te reduceren.

Harjeet Singh, internationaal coƶrdinator van een project voor de reductie van rampenrisico's en klimaatadaptatie bij de ngo ActionAid, is het eens met die visie. "We moeten geen oplossingen ontwikkelen in vergaderzalen en conferenties zoals we dat nu doen", zegt hij. "We moeten met de gemeenschappen zelf werken, die veel beter weten hoe ze getroffen worden. Meestal kennen zij de oplossingen die het beste werken voor hen."

Wahlstrom maakte tijdens een persconferentie duidelijk dat Oost-Aziƫ model staat voor de rest van de wereld, omdat het rampenbeleid van de laatste 20 jaar tot een duidelijke afname heeft geleid van het aantal dodelijke slachtoffers als het gevolg van natuurrampen.

Ze zei dat de conferentie de fundamentele vraag behandelt hoe lokale gemeenschappen, die al volop bezig zijn met klimaatmitigatie en klimaatadaptie, het gesprek kunnen aangaan met nationale beleidsmakers, zodat ze de ontwikkelingsagenda kunnen beĆÆnvloeden.


We moeten geen oplossingen ontwikkelen in vergaderzalen en conferenties zoals we dat nu doen. We moeten met de gemeenschappen zelf werken. Zij kennen de oplossingen die het beste werken voor hen.

Overstromingen


In de laatste vier jaar steeg het aantal mensen dat in de Aziatisch-Pacifische regio blootgesteld wordt aan jaarlijkse overstromingen, van 29,5 tot 63,8 miljoen. Het aantal inwoners in gebieden die gevoelig zijn voor cyclonen, groeide van 71,9 tot 120,7 miljoen. Dat blijkt uit een paper van UNISDR, ter voorbereiding van de Conferentie.

Armen en gemeenschappen met lage inkomens die in de gebieden wonen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering Ā– bijvoorbeeld informele nederzettingen en kustgebieden Ā– worden buitensporig hard getroffen.

In maart 2015 vindt in Japan de derde VN-Wereldconferentie over de Reductie van Rampenrisico's plaats.BRON:
IPS
IPS DOOR:

Deel dit artikel