IPS: Honduras wil meer transparantie in ontginningsindustrie

Honduras verwacht eind deze maand officieel kandidaat te worden voor het lidmaatschap van het EITI, het Extractive Industries Transparency Initiative. Die internationale coalitie werkt aan grotere transparantie bij de winning van petroleum, gas en mineralen.

 

Eind deze maand komt het EITI bijeen in het Australische Sydney. Volgens Roberto Herrera, EITI-coördinator in Honduras, zijn de voorwaarden vervuld om zijn land als kandidaat-lid te aanvaarden. Zo moesten er een reglement en een werkplan komen.

De EITI is een coalitie van regeringen, bedrijven, burgerorganisaties, investeerders en multilaterale organisaties. In landen die rijk aan zijn grondstoffen, willen ze goed bestuur aanmoedigen via de publicatie en verificatie van de betalingen door bedrijven aan de overheid en van de fiscale inkomsten van de overheid uit petroleum, gas en mineralen. 

Acht jaar wachten

Er zijn momenteel slechts twee kandidaat-lidstaten in Latijns-Amerika: Guatemala en Trinidad en Tobago, die beide sinds 2011 in de procedure gestapt zijn. Een kandidaat-land moet vijf fases doorlopen alvorens een volwaardige lidstaat te worden.

De normen zijn streng. Peru, dat in 2004 kandidaat werd, moest uiteindelijk acht jaar wachten op volledige toetreding.

Een grotere transparantie moet de spanning tussen bedrijven en plaatselijke bevolking verminderen. Volgens Herrera is de samenwerking tussen de betrokken sectoren in Honduras goed.

 

BRON:IPS

Deel dit artikel