IPS: Indonesische strijd tegen ontbossing onzeker door verkiezingen

 

 

Milieuactivisten in Indonesië zijn sceptisch over de milieubetrokkenheid van de presidentskandidaten in hun land. Indonesië gaat volgende week naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

 


 

In vier televisiedebatten spraken de kandidaten – Joko 'Jokowi' Widodo, de huidige gouverneur van Jakarta en Prabowo Subianto, een voormalige generaal – over plannen voor de economie, het buitenlandbeleid, het benutten van menselijk kapitaal en goed bestuur.

Het milieu is een van de laatste onderwerpen die aan bod komt, zaterdag, in het laatste debat voorafgaand aan de verkiezingen op 9 juli. "Omdat de kandidaten Indonesië niet zien als een ontwikkeld land, heeft het verminderen van de uitstoot geen prioriteit voor hen", zegt Yuyun Indradi van Greenpeace Zuidoost-Azië en Indonesië.

Indradi zegt dat de emissiereductie in strijd is met de plannen van beide kandidaten om in te zetten op economische groei. Farhan Helmy, manager van het Indonesische Klimaatveranderingscentrum (ICCC), meent dat die twee dingen niet in strijd hoeven te zijn met elkaar. Een groene economie moet volgens hem de basis zijn voor kwalitatieve economische groei. "Wie er ook aan de macht komt, ik hoop dat hij begrijpt dat de hele wereld hieraan werkt en dat we niet onze eigen gang kunnen gaan."


Noorwegen


In 2009 beloofde de huidige president Susilo Bambang Yudhoyono de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen met 26 procent tegen 2020 – het equivalent van 767 miljoen ton CO2.

Vorig jaar verlengde Yudhoyono een afspraak uit 2011 met Noorwegen om bossen te beschermen en geen toestemming te geven voor nieuwe palmolieplantages. In ruil daarvoor kreeg Indonesië 1 miljard dollar van Noorwegen.

Dit moratorium zal de eerste test zijn voor de nieuwe regering, zegt Bustar Maitar, bij Greenpeace International verantwoordelijk voor de bosbouwcampagne in Indonesië. Bescherming van de Indonesische bossen is volgens hem de sleutel tot reductie van de uitstoot van broeikasgassen. "We moeten niet vergeten dat het verminderen van de uitstoot een belofte was van de huidige regering. Wie er ook president wordt, hij zal het beleid moeten respecteren en erop verder moeten bouwen."

Indonesië is na de Verenigde Staten en China de grootste CO2-vervuiler. Volgens een studie die afgelopen week werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature, is Indonesië inmiddels Brazilië voorbijgestreefd als grootste kapper van tropische regenwouden in de wereld.

Herbebossing


De Noorse ambassadeur in Indonesië, Stig Traavik, zegt met beide presidentskandidaten gesproken te hebben over de afspraken met de huidige regering. "Ze begrijpen goed waar het om gaat en willen allebei het resterende bos beschermen. Ze zijn ook allebei geïnteresseerd in herbebossing."

Indonesië heeft na Brazilië en Congo de grootste oppervlakte tropische regenwouden in de wereld. Traavik is blij met de vooruitgang die Indonesië tot nu toe heeft geboekt, maar hij zou graag zien dat het sneller gaat.

"We hebben sinds oktober in Noorwegen een nieuwe regering en het was vrijwel direct duidelijk dat ook deze regering de samenwerking met Indonesië in stand wil houden. We hopen en verwachten dat dit voor de nieuwe Indonesische regering ook geldt."BRON: IPS

Deel dit artikel