IPS: Oliemaatschappij trekt zich terug uit Virunga-park


wwf virunga petitie
[Foto: © naturepl.com / Christophe Courteau / WWF-Canon]


De Britse oliemaatschappij Soco International stopt met verkennende tests in het natuurpark Virunga in Congo. Het park, dat het thuis is van de ernstig bedreigde berggorilla, kwam onlangs nog in het nieuws na de moordpoging op de Belgische directeur Emmanuel de Merode.
Onder internationale druk kwam Soco tot de beslissing om geen verdere boringen uit te voeren in het park, en voortaan ook uit alle Unesco-werelderfgoedsites weg te blijven. Het bedrijf meldt dat in een gemeenschappelijke verklaring met het Wereldnatuurfonds (WWF).

"Vandaag is een overwinning voor onze planeet en voor eerlijke bedrijfsvoering", zegt Marco Malbertini, directeur van het WWF. "Dit succes is het werk van overheidsambtenaren, activisten in de DRC en medestanders uit de hele wereld, die de handen ineen sloegen om de meest directe bedreiging voor Virunga weg te nemen."

Het WWF roept de Congolese overheid nu op om alle olieconsessies in het park te annuleren, zoals ook door Unesco is gevraagd. "Als het park vrij is van de oliebedreiging, kan Virunga opnieuw de bron van hoop zijn voor de mensen in Congo", zegt Raymond Lumbuenamo van WWF Congo. "Zoals in andere Afrikaanse landen blijkt, kan dit park een belangrijke economische motor worden voor de gemeenschappen in en rond het park. Dit is het moment voor de internationale gemeenschap om Congo te steunen."

Virunga is een schatkamer van biodiversiteit, met als meest bekende voorbeeld de kritiek bedreigde berggorilla's. Vijftigduizend gezinnen zijn afhankelijk van het in het park gelegen Lake Edward voor werk, voedsel en watervoorziening. Uit onderzoek blijkt dat het park de Congolese economie jaarlijks 300 miljoen euro zou kunnen opbrengen aan toerisme en visserij.

 

De Merode


Het Virunga-park kwam enkele maanden geleden in het nieuws toen de directeur van het park, de Belg Emmanuel de Merode in een hinderlaag werd gelokt en en zwaargewond raakte. Vervolgens kregen ook andere activisten en organisaties telefonische bedreigingen, brieven en sms'en.

De aanslag trok de aandacht van de internationale gemeenschap, en de tegenstand groeide wereldwijd tegen de plannen van Soco. Nobelprijswinnaar Desmond Tutu sprak zich uit tegen de boringen, net als Richard Branson van Virgin en Howard G. Buffett, zoon van investeerder Warren Buffett. Ook de Britse regering verzette zich officieel tegen de plannen van Soco.


Lees ook:

BRON:
IPS

Deel dit artikel