IPS: Productie consumptiegoederen veroorzaakt ontbossing in het Zuiden

ontbossing ips 


De productie van huishoudelijke en voedingsproducten voor Europa, Rusland, China en de VS eist een hoge tol van het milieu in het Zuiden. Elke minuut verdwijnt er op onze planeet een stuk tropisch woud ten grootte van 5 voetbalvelden om plaats te maken voor commerciële landbouw. Vaak gebeurt dat illegaal. Dat is één van de conclusies uit een rapport van milieuorganisatie Forest Trends over illegale ontbossing dat deze week verscheen.

 


 

Uit de studie van Forest Trends blijkt dat bijna de helft (49 procent) van alle gekapte tropische wouden op een onwettige manier zijn ontbost. Bovendien is ongeveer de helft van deze illegale ontbossing uitgevoerd om plaats te maken voor de productie en export van commerciële landbouwproducten zoals palmolie, vlees, sojascheuten en hout. Tenslotte zorgt de illegale ontbossing voor de uitstoot van 1,47 gigaton koolstof. Dat is ongeveer evenveel als een kwart van de jaarlijkse uitstoot van koolstofdioxide van fossiele brandstoffen in de EU.

Brazilië en Indonesië


Volgens de studie zijn Brazilië en Indonesië de landen waar het vaakst illegale ontbossing plaatsvindt. Zo is 90 procent van de gekapte tropische wouden in Brazilië tussen 2000 en 2012 op illegale wijze ontbost. In de oerwouden van Indonesië is dat 80 procent. In de plaats komen er grootschalige palmolie- en houtplantages die voornamelijk voor de export zijn bestemd.

Vooral illegale ontbossing blijft een nijpend probleem. Zo heeft een parlementair onderzoek in Papoea-Nieuw-Guinea onthuld dat 90 procent van alle ontbossingen gebeuren met vergunningen die op frauduleuze manier zijn verkregen. Ook in Cambodja en het naburige Laos zijn frauduleuze vergunningen een plaag. En in Bolivia verdwijnen stukken Amazonewoud voor sojaplantages, die voornamelijk voor de export dienen.

"Over het hele Zuiden zijn er verschillende bedrijven die ambtenaren omkopen om vergunningen te krijgen. Daarmee schenden ze niet alleen de rechten van inheemse volkeren maar ontbossen ze ook meer tropische wouden dan gepland. Door deze illegale praktijken verwoesten ze het milieu", verklaart Sam Lawson, de auteur van het rapport.

Export


Uit het rapport blijkt verder dat de export van landbouwgoederen een sleutelrol speelt in de ontbossing van tropische wouden. De handel in deze goederen is jaarlijks ongeveer 61 miljard Amerikaanse dollar (47,1 miljard euro) waard. De grootste klanten voor deze goederen zijn de EU, China, India, Rusland en de VS.

"Elke minuut verdwijnt er een stuk tropisch woud ten grootte van ongeveer vijf voetbalvelden op onze planeet", legt Lawson uit. "En deze cijfers zijn dan nog gebaseerd op erg voorzichtige schattingen. In de gemiddelde supermarkt zijn er zeer weinig producten waar de illegale ontbossing geen rol speelt in het productieproces."

De ngo onderstreept dat actie nodig blijft. "Het is goed dat grote westerse bedrijven zich inspannen om zo weinig mogelijk producten af te nemen uit landen waar ontbossing plaatsvindt, maar het zou beter zijn als de overheden hun strijd tegen de ontbossing opvoeren", besluit ceo Michael Jenkins van Forest Trends.

 

BRON: IPS

Deel dit artikel