IPS: Veel meer vluchtelingen door natuurrampen dan door oorlog

refugee-camp-Zaatri-Jordan 
[Foto: Vluchtelingenkamp in Za'atri aan de Jordaans-Syrische grens. © U.S. Department of State]

Vorig jaar sloegen 22 miljoen mensen op de vlucht voor de gevolgen van natuurrampen. Dat is bijna drie keer zoveel als het aantal oorlogsvluchtelingen, blijkt uit cijfers van de Noorse Refugee Council (NRC).Wereldwijd zijn tweemaal zoveel mensen hun huis uitgevlucht door natuurrampen als in de jaren zeventig, blijkt uit het nieuwe rapport van de NRC. Alle regio's in de wereld zijn betrokken, maar Azië is het zwaarste getroffen. Negentien miljoen mensen, of 87,1 procent van het wereldwijde totaal, zijn hun huis ontvlucht.

Haiyan

Grote rampen zijn de belangrijkste motor van de trend. Alleen al de orkaan Haiyan in de Filipijnen joeg 4,1 miljoen mensen op de vlucht. Ook ontwikkelde landen blijven niet gespaard. Zo joegen de tyfoon Man-yi in Japan en tornado's in het Amerikaanse Oklahoma samen bijna een half miljoen mensen het huis uit.

In relatieve cijfers zijn vooral Afrikaanse landen zwaar getroffen. Overstromingen eisten vorig jaar een zware tol in Niger, Tsjaad, Soedan en Zuid-Soedan. Gezien de verwachting dat Afrika's bevolking zal verdubbelen tegen 2050, zal het aantal vluchtelingen ook daar gestaag blijven stijgen.

Groeiende trend

"Deze groeiende trend zal aanhouden naarmate meer mensen leven en werken in risicovolle gebieden", zegt Jan Egeland, secretaris-generaal van de NRC. "We verwachten dat de impact van de klimaatverandering de trend zal aanzwengelen."

Vluchtelingen na natuurrampen zijn een wereldwijd fenomeen dat groeit in schaal, frequentie en complexiteit, zegt de NRC. "Maar het rapport toont ook aan dat er meer gedaan kan worden om het te vermijden", zegt Egeland.

Mensenwerk

"De meeste rampen zijn evenveel het werk van de mens als van de natuur", zegt Alfredo Zamudio, directeur van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) in een reactie op de nieuwe cijfers. "Betere stadsplanning, waterkeringen en betere bouwrichtlijnen zouden een groot deel van de impact kunnen afzwakken."

Bovendien neemt de kans op natuurrampen toe naarmate de klimaatverandering zich doorzet, waarschuwt het IDMC. De VN-Klimaattop op 23 september in New York is een uitgelezen kans om het aantal vluchtelingen na natuurrampen niet verder te laten groeien.BRON:
IPS

Deel dit artikel