Irak, 10 jaar op de vlucht

Eén van de gevolgen van de Amerikaanse interventie in Irak in 2003 is een enorme vluchtelingencrisis. Naar schatting 4 miljoen Irakezen moesten op de vlucht voor geweld, vervolging en doodsbedreigingen.De UNHCR stelt dat dit vandaag de grootste vluchtelingencrisis is ter wereld, na Afghanistan. Toeval of niet dat deze twee landen een militaire interventie onder leiding van de VS te verduren kregen?

 

Een bewogen geschiedenis

Iraakse emigratie is geen nieuw fenomeen. Het land kende sinds de oprichting van het moderne Irak in 1920 verscheidene staatsgrepen, revoluties en interne conflicten. De periode tussen 1991 en 2003 werd gekenmerkt door een bar economisch embargo, opgelegd door de VN onder invloed van de VS en Israël. De Iraakse vluchelingenstroom sinds 2003 is echter ongekend. Nog nooit was haar omvang zo groot.

Net als over Syrië en Mali vandaag, hoorden we in 2003 hoe Westerse politieke leiders hun oorlog in Irak rechtvaardigden in naam van de democratie. Ze zwegen over de ontwortelende effecten die deze gemediatiseerde "humanitaire interventies" hebben op het dagelijkse leven van de bevolking.

Als je de Iraakse exodus in het Midden-Oosten optelt bij de vier miljoen Palestijnse vluchtelingen en het groeiend aantal Syrische vluchtelingen, maakt dit van deze regio de plaats met het hoogste percentage vluchtelingen en migranten wereldwijd. Zo wordt geschat dat 50 à 70% van de Jordaanse bevolking van vreemde origine is (1) (2).

In dit artikel gaan we op zoek naar de oorzaken van de Iraakse vluchtelingencrisis en plaatsen we deze binnen de actuele context van de regio.

Lees verder op Intal.be ...Zie ook:


intal DOOR:

Deel dit artikel