Is er nog hoop voor Yasuní?



bogdan yasuni

Met het initiatief Yasuni probeert men het Yasuni natuurdomein in Ecuador te vrijwaren van olie-exploitatie met geld van de internationale gemeenschap. In Augustus 2013 besloot president Rafael Correa het initiatief stop te zetten. De milieu-activisten geven zich echter niet gewonnen en startten een handtekening- inzamelingsactie voor een volksraadpleging. 
 



Augustus 2013. Rafael Correa, president van Ecuador, beslist om het Yasuní initiatief stop te zetten: hij heeft de oliereserves nodig om de armoede het land uit te helpen en zal zo snel mogelijk naar het zwarte goud beginnen graven. 

De beslissing was een slag in het gezicht voor de vele jongeren, milieu-activisten, inheemse en andere organisaties die zich jaren hebben ingezet om Yasuní te ondersteunen. Maar ze gaven zich niet gewonnen. Een dag na de aankondiging van Correa kwam een grote groep organisaties, waaronder Acción Ecológica, partnerorganisatie van 11.11.11, met het idee van een volksraadpleging op de proppen.

Volgens de grondwet hebben ze de handtekeningen van 5% van de totale kiesgerechtigde Ecuadorianen nodig om een volksraadpleging te eisen, een totaal van 584 116. Hun deadline: 7 april 2014. 

De organisaties richtten samen YASunidos op, een sociale beweging van inheemse organisaties, jongeren, milieu-activisten, etc. die de bescherming van Yasuní verdedigt. Een groep gemotiveerde vrijwilligers, verspreid over heel het land, trok gedurende zes maanden elke dag de straat op om handtekeningen te verzamelen.

Ze organiseerden festivals, wakes en informatieve momenten. Met volle overtuiging namen ze de verdediging van Yasuní op zich maar de tegenkanting en obstakels bleven niet uit. Meerdere malen werden de handtekeningenstands door de politie opgedoekt en de studenten die als vrijwilligers meewerken, werden bedreigd met de stopzetting van hun beurzen.

Wie ook een stok tussen de wielen probeert te steken is een groep ex-burgemeesters van de Amazone die onder de naam YASunidos handtekeningen verzamelen voor de exploitatie van Yasuní. Hun afiches en formulieren zijn identiek aan die van YASunidos en via plagiaat proberen ze de bevolking te bedotten en het proces van YASunidos te boycotten.
yasunidos logosNu komt de eindmeet in zicht. 5 april organiseert YASunidos nog een grote actie, het festival Yasunizarte, om de laatste handtekeningen te verzamelen en 7 april bereiken ze de deadline. Op 11 april zal de officiële overhandiging van de handtekening aan het Verkiezingscomité van Ecuador plaatsvinden. Internationale aanwezigheid zal hier belangrijk zijn om op het proces toe te zien en eventuele onregelmatigheden te vermijden. Op die dag zullen we ook te weten komen hoeveel handtekeningen YASunidos heeft kunnen verzamelen.



Meer info:

11.be

Deel dit artikel