Israëlische hypocrisie over nucleaire wapens kent geen grenzen


Op 5 en 6 december 2013 kwamen Palestijnse, Israëlische en buitenlandse organisaties, samen met voormalige en huidige leden van het Israëlisch parlement (Knesset), in Haifa en Ramallah samen om te discussiëren over een Midden-Oosten vrij van massavernietigingswapens. Het was voor het eerst ooit dat dit in Israël gebeurde.In 2010 werd in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties unaniem opgeroepen om een conferentie in Helsinki te organiseren over een kernwapenvrije zone in het Midden-Oosten. Dergelijke zones bestaan er wereldwijd zoals bijvoorbeeld in Latijns- en Midden-Amerika en in de Caraïben (1).

Deze oproep in 2010 was de laatste in een lange rij. Meermaals werd dezelfde oproep gelanceerd naar aanleiding van conferenties over het Niet-Proliferatie Verdrag (2).


Veranderende tijden


De Helsinki conferentie werd gepland voor eind 2012. Enkele maanden voor de einddatum, in november 2012, werd de conferentie echter afgeblazen door de Verenigde Staten die er geen heil meer in zagen. 
Alle landen uit de regio, behalve Israël, hadden nochtans toegezegd om naar Helsinki af te zakken. Tal van organisaties actief rond nucleaire ontwapening trokken wel naar Helsinki. Ze stelden dat als Israël niet naar Helsinki wilde komen, Helsinki naar Israël zou gaan.

1 jaar later is de wereld veranderd. Op 12 september 2013 trad Syrië toe tot de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Kort daarop werd er gestart met de voorbereiding voor de vernietiging van haar chemische en biologische wapens. Op 24 november sloten de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland, China en Duitsland een akkoord met Iran over het nucleaire programma van deze laatste.

Het werd dus de hoogste tijd om Helsinki naar Israël te brengen. De voorbereiding van de conferentie kwam in een stroomversnelling en leidde tot de organisatie van de "Haifa International Conference for a Middle East Free of Weapons of Mass Destruction" (3). 

 


BRON:Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel