Israëlische overheid vergist zich van vijand

Yehuda Shaul van Breaking The Silence tijdens een actie in Hebron

Vijftig jaar bezetting laat steeds diepere sporen na, ook in Israël zelf. De Israëlische regering duldt steeds minder kritiek en richt haar pijlen op kritische ngo’s en mensenrechtenactivisten. Premier Netanyahu is zelfs bereid om zijn relaties met staten zoals België, in vraag te stellen omwille van hun steun aan ngo’s.

De Israëlische premier is woedend en eist dat de Belgische regering haar ‘anti-Israëlische lijn’ laat varen. Het was niet de kritiek op de nederzettingen en de pas aangenomen ‘Regulation Bill’, of de vraag om compensatie voor de projecten die Israël vernielde, die de toorn van Netanyahu opwekte. Wel de ontmoeting met de ngo’s Breaking the Silence en B’tselem is voor hem een brug te ver.

Het is bemoedigend dat premier Michel zich kritisch opstelde en zich niet liet intimideren. Die kritische houding is nodig om Israëls straffeloosheid een halt toe te roepen.

Dat de Israëlische overheid steun aan het middenveld beschouwt als een vorm van verraad, spreekt boekdelen”, meent Lieve Herijgers, directeur van Broederlijk Delen. “Sinds een aantal jaar staan onze partnerorganisaties sterk onder druk en krijgen ze onder meer te maken met beperkende wetten, snoeiharde en onterechte kritiek van regeringsleiders en intimidatie. Meer dan ooit is steun aan deze kritische Israëlische stemmen nodig: zij zijn een watchdog die de Israëlische maatschappij een spiegel voorhouden en schendingen van het internationaal recht in kaart brengen. Net als onze partnerorganisaties, waarderen wij de steun van de Belgische overheid heel sterk. Die steun is essentieel om een andere toekomst mogelijk te maken en de bezetting te beëindigen. Het is ook bemoedigend dat premier Michel zich kritisch opstelde en zich niet liet intimideren. Die kritische houding is nodig om Israëls straffeloosheid een halt toe te roepen.

Zoals onze Israëlische en Palestijnse partnerorganisaties opmerken, verglijdt Israël meer en meer naar een antidemocratische staat. De hevige aanvallen op critici plaatsen het land in de categorie van staten waar ngo’s vervolgd worden omdat ze opkomen voor mensenrechten.

Meer dan ooit is steun aan deze kritische Israëlische stemmen nodig: zij zijn een watchdog die de Israëlische maatschappij een spiegel voorhouden en schendingen van het internationaal recht in kaart brengen.

Niet alleen Israëlische en Palestijnse ngo’s moeten het ontgelden, ook internationale ngo’s zien hun bewegingsruimte ingeperkt. De Israëlische overheid vernielt steeds meer humanitaire en ontwikkelingsprojecten en ontzegt in toenemende mate ngo-medewerkers de toegang tot het terrein.

Ook Broederlijk Delen werd hiermee geconfronteerd toen haar medewerker Brigitte Herremans in september een inreisverbod in Israël kreeg. “Israël lapt het internationaal recht niet alleen systematisch aan zijn laars, maar beschouwt het ook als een bedreiging”, stelt Lieve Herijgers. “In plaats van de oorlog aan ngo’s te verklaren, zou Israël moeten denken aan een duurzame toekomst, en die is enkel mogelijk als de bezetting stopt.” 

Broederlijk Delen DOOR:

Lees ook:

 

 

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels