Acties in aanloop naar en tijdens de klimaattop in Parijs

klimaatconferentie groeneeiffel

Eind november start de VN-Klimaattop in Parijs. Een heel belangrijk moment waarop ook de Vlaamse Noord-Zuidbeweging niet zal ontbreken. De lidorganisaties van 11.11.11 en andere organisaties uit onze netwerken zitten dan ook niet stil. Hieronder een greep uit de acties in aanloop naar en tijdens de Klimaattop.

 

De Secret COP's gaan naar Parijs

Zondag 1 tot donderdag 4 november, Parijs

Twaalf jongeren trokken een maand voor de start van de Klimaattop (Conference of the Parties – COP) naar Parijs. Dat deden ze op een duurzame manier. In hun bagage: de klimaat-meningen van 500 Vlaamse en Brusselse jongeren.

 

Het grote klimaatdebat

Donderdag 26 november
KVS, Brussel

Net voor de top en de klimaatmars op zondag 29 november brachten we topsprekers - die ieder vanuit hun invalshoek met het thema begaan zijn (academisch, beleid, middenveld, journalistiek) - bij elkaar voor een pittig gesprek over de ambities en de valkuilen van het klimaatakkoord waar we al zolang op wachten. De gasten: Connie Hedegaard, Jean-Pascal van Ypersele, Kumi Naidoo en Fred Pearce.

 

Kick Off COP21

Zaterdag 28 november, vanaf 16 uur
La Tricoterie, Théodore Verhaegenstraat 158, Brussel

Daags voor de grote Klimaatmanifestatie in Parijs blaast de Belgische Klimaatcoalitie verzamelen in Brussel. Om de puntje nog eens op de i te zetten: wat zijn nu onze politieke standpunten? Daarnaast is het ook een ontmoetingsmoment: workshops, spandoeken maken, muziek, feest, eten en drinken.

 • Organisatie: Klimaatcoalitie
 • Meer info vind je hier.

 

Actie op 29 november, Nationale Klimaatmanifestatie op 6 december

Na de afgelasting van de mars in Parijs en daarna die van Oostende, zochten Climate Express en de Klimaatcoalitie - waar 11.11.11 deel van uitmaakt - in allerijl naar een alternatieve actie.

Die alternatieve actie houden we nu zondag 29 november.

En op 6 december houden we toch een nationale klimaatmars in Oostende.

 

Zes jongeren laten je de Klimaattop meemaken

Zondag 29 november tot donderdag 3 december, Parijs

An, Bavo, Helena, Helena, Lothar en Marjolein zijn zes jongeren die met 11.11.11 naar de Klimaattop trekken. Ze gaan er op zoek naar boeiende verhalen van partners uit het Zuiden, andere jongeren en onderhandelaars. Dat doen ze op de Klimaatmanifestatie, tijdens ontmoetingen en activiteiten en in de marge van de top. Volg hun verhalen via de kanalen van 11.11.11.

 • Organisatie: 11.11.11
 • Meer info via mail bij 11.11.11.

 

The Insiders: 6 studenten volgen van nabij de VN-klimaatonderhandelingen

Al voor de derde keer stuurt UCOS (Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking) studenten naar de VN-klimaatonderhandelingen. Ook in Parijs zullen ze er bij zijn om de onderhandelingen op de voet te volgen, mee druk te zetten om tot een ambitieus akkoord te komen. De verhalen die ze sprokkelen tijdens de onderhandelingen en in gesprekken met de vele boeiende mensen die ze er ontmoeten, zullen ze via verschillende kanalen delen.

 • Organisatie: UCOS
 • Meer info vind je hier
 • Meer info over het VUB-project We Are Paris vind je hier
 • Vragen stellen aan The Insiders kan via mail

 

Care for the people, change for the planet

Woensdag 9 tot zondag 13 december
Parijs

Tien vrijwilligers van Broederlijk Delen doen mee aan het internationaal programma "Care for the people, change for the planet". Samen met vrijwilligers uit 12 andere landen zullen ze uitwisselen over de ommekeer in levensstijl die nodig is om de klimaatverandering tegen te gaan.

 • Organisatie: Broederlijk Delen i.s.m. CIDSE
 • Meer info vind je hier

 

Climate Games

Vrijdag 11 tot zondag 13 december, Parijs

Op het einde van de Klimaattop neemt de klimaatbeweging het laatste woord. Met een beurs van alternatieven (Alternatiba), de alternatieve conferentie AlterCop en allerlei creatieve acties. Climate Express zorgt voor vervoer en overnachtingsplaatsen.

 • Organisatie: Climate Express
 • Meer info en inschrijven kan hier.

 

#DaagJokeUit haar klimaatbeloftes na te komen

In de aanloop van de klimaattop in Parijs daagt Jonathan Lambregs minister Schauvliege uit haar klimaatbelofte na te komen. Jonathan is jongerenvertegenwoordiger klimaat bij de Vlaamse Jeugdraad. Joke beloofde de meest kwetsbare en armste landen te helpen in hun strijd tegen de klimaatopwarming. Zelf zamelt hij geld in voor het klimaatproject Bamboo Bikes in Ghana. Per 1000 euro die hij inzamelt, daagt hij minister Joke Schauvliege uit 1 miljoen euro te storten in het Groen Klimaatfonds.

 • Organisatie: Bond Beter Leefmilieu en de Vlaamse Jeugdraad
 • Meer info en doneren kan hier.

 

Actuales over de klimaatonderhandelingen in Parijs

Een uitgewerkte les van 2 lesuren voor de derde graad secundair onderwijs. Voor leerkrachten die rond de klimaattop willen werken in hun klas. Met achtergrondinfo, een klasdiscussie en kant-en-klaar lesmateriaal. Gratis te downloaden

 • Organisatie: Studio Globo
 • Meer info vind je hier.

Deel dit artikel