Klimaatverandering en recht op gezondheid

"[In 2010] werden recordwaarden opgetekend wat betreft de gemiddelde temperaturen van het aardoppervlak (...), wat de versnelling van de opwarming van de aarde die men de afgelopen 50 jaar heeft waargenomen bevestigt. [Het jaar 2010] sloot daarmee tevens het warmste decennium af dat ooit werd opgetekend."

Dat is wat de Wereld Meteorologische Organisatie in haar laatste Verklaring over de staat van het klimaat in de wereld aangaande het jaar 2010 heeft gepubliceerd.

De opwarming van het klimaat is dus echt niet meer te ontkennen, en manifesteert zich op alle continenten en in alle oceanen. We merken het duidelijk aan de verhoging van lucht- en watertemperatuur, het terugtrekken van de ijslagen in het noordelijke halfrond en de stijging van het waterpeil van de zee├źn. De klimaatverandering brengt overigens meer en meer andere extreme meteorologische fenomenen met zich mee: stormen, orkanen (minder talrijk, maar wel gewelddadiger), hittegolven, periodes van intense koude, overstromingen, intense droogte,...
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel