Komt er een tweede ambtstermijn voor Dilma Rousseff in Brazilië?

Dilma Rousseff

Op 5 oktober vond in Brazilië de eerste ronde plaats van de presidentsverkiezingen. Uittredend president, Dilma Rousseff, kwam als eerste uit de stembusslag met 42 % van de stemmen. Zal zij voor haar partij, de Arbeiderspartij (PT), voor de vierde opeenvolgende keer een mandaat in de wacht slepen?Als Dilma Rousseff het in de tweede ronde haalt van de kandidaat van rechts, Aecio Neves, mag men zich verwachten aan verdere schuchtere pogingen om de weg van het neoliberalisme te verlaten, wat haar voorganger Lula in 2003 begon. En dan is er een reële kans dat het beleid om de armoede terug te dringen verder gezet wordt.

Vertrekkend van de vele sociale noden konden door allerlei beleidsmaatregelen 40 miljoen mensen sinds 2013 uit de armoede ontsnappen.1. Maatregelen om de rijkdom te herverdelen zorgden ervoor dat de Gini-coëfficiënt - die een maat is voor de ongelijkheid in een land - tussen 2003 en 2011 zakte van 0,58 naar 0,52.2

Hierdoor raakte Brazilië verlost van de trieste status van meest ongelijke land van het continent. Het is onder meer omwille van deze hervormingen dat Renato Rabelo, de voorzitter van de Communistische Partij van Brazilië (PcdoB), oproept om de herverkiezing van Dilma Rousseff te steunen om zo een "terugkeer van de magere jaren voor de arbeiders" te voorkomen.

BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel