Maria Zuñiga: Waarom spreken we over dood en niet over leven als we praten over de gezondheid van vrouwen?

Maria Zuñiga, Movimiento para la Salud de los Pueblos-Latinoamerica, 11de International Women Health Meeting, 13-17 september 2011, Brussel

Maria Zuñiga (MSP-LA), gaf tijdens de International Women Health Meeting een boeiende getuigenis over de ontwikkeling en de uitdagingen van basisgezondheidsprogramma's in Centraal-Amerika. Ze wees op het belang om diversiteit in netwerken te integreren en vrouwenrechten in een breder kader van sociale, politieke, economische en culturele determinanten te plaatsen.

Van missiewerkers tot brigadista's

De meeste community-based gezondheidsprogramma's in Centraal-Amerika komen voort uit het werk van pastoraal werkers, vaak vrouwen, die in de jaren 60 in arme gemeenschappen gingen werken. Ze lieten zich inspireren door de bevrijdingstheologie, waarbij armoede gezien werd als het resultaat van onderdrukking, sociale ongelijkheid en economische onrechtvaardigheid. Deze vrouwen ontwikkelden basisgezondheidsprogramma's in een periode van dictatuur en repressieve regimes. In deze landen was publieke gezondheidszorg vrijwel onbestaande, behalve dan programma's rond gezinsplanning en voedingsprogramma's, grotendeels geleid door de Verenigde Staten.
BRON:
Intal
intal DOOR:

Deel dit artikel