Met animo naar Het Beloofde Land

animo sloopt de muur

Van 27 oktober tot 5 november 2004 vertrok een delegatie van animo, de jongerenbeweging van sp.a, voor het eerst op inleefreis naar bezet Palestina en Israël. Dit gebeurde in samenwerking met FOS en het APP (Actieplatform Palestina). De inleefreis had tot doel om een genuanceerd beeld te krijgen van wat nog altijd wordt beschouwd als een hoofdoorzaak voor de explosieve situatie in het Midden-Oosten. De actualiteit omtrent Yasser Arafat maakte de inleefreis voor de animo-delegatie nog intenser. Deelnemer Maarten brengt verslag uit:


"Toen op 4 november de media voor het eerst Arafats overlijden de wereld in stuurden hadden we toevallig een ontmoeting met Labour Youth (Labour is de partij van onder andere Yitzhak Rabin en Shimon Peres, en is lid van de Socialistische Internationale).  De wanhoop en verdriet van onze Palestijnse chauffeur kondigden de emotionele scènes in Ramallah aan.  Onze Joodse gastheren daarentegen dansten op een graf:  de dood van een terrorist, het heropstarten van het vredesproces, ... het ontkurken van de champagne was bijna te horen. 

 Arafat is dood, leve de vrede!

Sinds de dood van Arafat op 11 november staan de internationale media bol van vredesbeloftes. Bush en Blair droomden reeds luidop over een betere wereld: vrede in het Midden-Oosten, een leefbare Palestijnse staat voor 2009. In de aanloop naar de oorlog in Irak was het stappenplan de belichaming van deze belofte. Vrede in het Israëlisch-Palestijns conflict werd op de lange baan geschoven toen de tandem op zoek gingen naar de realisatie van een andere belofte, een halt toeroepen aan de Irakese massavernietigingswapens. Nu Arafat overleden is zal 'vredesduif' Ariel Sharon eindelijk een partner vinden om vrede te sluiten ...

Arafat is dood, leve de vrede?

animo bij FOS-partner PWWSD

De ngo's die wij tijdens onze missie spraken, voor het merendeel Palestijnse maar ook Joodse, brachten ons een ander verhaal. Zij onderstreepten het belang van te spreken over 'issues' en niet 'methods'.  'Methods' zijn de uiterlijke verschijningen van het conflict, zoals aanslagen, de represailles van Israël, de muur, ...  Hierover discussiëren heeft vooral de legitimering van het eigen geweld tot doel. Vrede kan alleen door de wortels, de 'issues' aan te pakken. Vragen die hierbij centraal staan zijn: wat is Nakba, wie zijn de vluchtelingen, wat betekent de eis 'de grenzen van 1967', wat is het statuut van Jeruzalem, als Israël geen schuld treft in het falen van Oslo hoe komt het dan dat Joodse kolonisatie van de West-Bank blijft duren ... ?

Vrede, volgens de ngo's, kan enkel door een dialoog tussen gelijkwaardige partners gericht op het oplossen van de 'issues', met een onpartijdige scheidrechter."

 Maarten Vanderjeught, Deelnemer

Voor een uitgebreid reisverslag, klik hier

Meer weten over Palestina? Klik hier

Deel dit artikel