Migratie: de Europese Unie moet van aanpak veranderen

 edm1195 0

De Fort Europa-aanpak betekent alleen maar meer ellende voor mensen op de vlucht. Naar aanleiding van de EU-top in Brussel roept Oxfam de lidstaten op om hun aanpak radicaal te veranderen. Fort Europa moet plaats maken voor een menselijke aanpak.

De Europese leiders komen donderdag en vrijdag bijeen in Brussel om te onderhandelen over migratie. Daarom heeft Oxfam een stunt georganiseerd vlak bij de Europese instellingen in Brussel: we hebben er 50 reddingsvesten op de grond verspreid, die van het Griekse eiland Chios komen. Deze reddingsvesten zijn gedragen door mensen die via Turkije naar Europa gereisd zijn. Ze werden achtergelaten op het strand van Chios.

De reddingsvesten van deze migranten en vluchtelingen staan symbool voor het falend Europees beleid voor migratie. Het gebrek aan beleid heeft een humanitaire crisis veroorzaakt in Zuid-Europa. Van Europa een fort maken dwingt mensen om steeds gevaarlijkere manieren uit te proberen om in Europa te geraken.

De Fort Europa-aanpak werkt niet

"Oxfam doet humanitair werk in Italië, Griekenland, Servië en Macedonië. Elke dag worden we daarbij geconfronteerd met de gevolgen van Fort Europa" ziet Liesbeth Goossens, beleidsmedewerker migratie bij Oxfam-Solidariteit.

Kinderen worden vastgehouden in detentiecentra.  Dat is een schending van hun fundamentele rechten. Families in overbevolkte kampen hebben schrik voor hun veiligheid. Er is geen onderwijs, geen goede gezondheidszorg, niet genoeg te eten en geen deftig onderdak. Gezinnen worden uit elkaar gescheurd en over verschillende landen gespreid. Ze hebben zelden toegang tot rechtsbijstand.Liesbeth Goossens, beleidsmedewerker migratie Oxfam-Solidariteit

Europa helpt mensen in nood niet

Europa sluit haar grenzen en verscherpt de grenscontroles. En daarnaast wil de EU haar buitenlandbeleid en ontwikkelingsbeleid gebruiken om de migratiestroom in te perken, om migranten tegen te houden voor ze Europa bereiken en om hen terug te sturen.

Er moeten uitgebreidere veilige en legale reisroutes naar Europa komen. De asielprocedures moeten rechtvaardiger, transparanter en efficiënter worden. Het kan niet dat ontwikkelingsbudgetten gebruikt worden om migratie in te perken. Ontwikkelingshulp moet dienen om armoede en ongelijkheid te verminderen, niet om migratie tegen te houden.Liesbeth Goossens, beleidsmedewerker migratie Oxfam-Solidariteit
Oxfam-Solidariteit DOOR:

Deel dit artikel

       


Gerelateerde artikels