Milieuactivist vermoord in Indonesië.

jopi

Op zaterdag 23 mei is in Jakarta Jopi Peranginangin in onduidelijke omstandigheden vermoord. Hij was een milieuactivist en lid van Sawit Watch, de organisatie die strijdt tegen illegale uitbreiding van de palmolie-industrie.

Walhi, Sawit Watch en andere milieuorganisaties zijn geschokt en lanceerden een petitie om opheldering te vragen.

Jopi werd 39. De moord vond plaats op een populaire plek, in een drukke wijk van Jakarta. Jopi had een optreden bijgewoond van een band. Volgens de politie zou hij tussengekomen zijn in een caféruzie. Hij werd achtervolgd door verschillende mannen en neergestoken. Tien mensen zagen het gebeuren, en in de omgeving hangen binnen en buiten minstens vier beveiligingscamera’s. Tijdens het gebeuren verklaarde de dader dat hij militair was.

Bijna een week later is nog stedds geen informatie vrijgegeven over de verdachten. Er is niemand gearresteerd. De politie heeft de zaak overgemaakt aan het leger en de marine heeft gezegd dat er slechts één moordenaar is. Verder is niets bekend.

Dit is de tweede moord op een milieuactivist in Indonesië dit jaar, vorig jaar werden twee activisten vermoord. Eind februari vonden dorpelingen het vastgebonden en mishandelde lichaam van de 23-jarige Indra Kailani. Hij was het laatst gezien toen hij hardhandig werd aangepakt door bewakers van Asian Pulp and Paper-dochter PT Wirakarya Sakti.

Walhi, Sawit Watch en andere milieuorganisaties zijn geschokt en ongerust over de moord op Jopi en lanceerden een petitie om opheldering te vragen.

Ze vroegen de steun van 11.11.11 om de petitie te verspreiden, die ondertussen al meer dan 15000 keer ondertekend werd.

 

Deel dit artikel