Na één jaar gaat de Belgische overheid verder met zijn steun aan de politiek van Dexia in Israël

'Israël koloniseert - Dexia financiert'Op 30 maart 2009 lanceerde het actieplatform "Israël koloniseert - Dexia financiert" een petitie gericht aan de Belgische overheid en aan de Dexia Groep (meer bepaald aan Pierre Mariani, gedelegeerd bestuurder, en Jean-Luc Dehaene, voorzitter van de Raad van Bestuur). Als aandeelhouders spelen zij een rol (of zouden ze die moeten spelen) in het stopzetten van de financiering van kolonies door Dexia Israël.

Op één jaar tijd hebben 1100 burgers deelgenomen aan de petitie en persoonlijke berichten verstuurd om hun steun aan de campagne duidelijk te maken. In deze berichten uiten ze hun verontwaardiging over de financiële steun van de Dexia Groep aan de kolonisatie en "het staatsterrorisme van Israël". Velen onder hen waren getuige van dit "terrorisme" en brachten walgelijke verhalen terug na hun reizen in het Midden-Oosten. De woedende berichten richtten zich ook tot de Belgische regering, die deze investeringspolitiek toelaat.

De ondertekenaars hekelen de minachtende houding van Dexia tegenover het internationaal recht en de mensenrechten, evenals de dagelijkse en talrijke schendingen ervan in Israël en de bezette gebieden. Door een "repressief apartheidsregime" te financieren, "kleeft het bloed van duizenden Palestijnen – slachtoffers van dit regime – aan de handen van Dexia".

De ondertekenaars van de petitie vragen dat Dexia elke financiering van de kolonisatie stopzet, ook de indirecte financiering via haar filialen. Sommigen gaan zelfs verder en vragen dat de bank zich terugtrekt uit Israël. Anderen roepen op om de bank en alle bedrijven en evenementen die ze sponsort te boycotten. Ze stellen zich vragen over de straffeloosheid van de bank in een land dat prat gaat op een bekwame rechtsgang. Verschillende berichten roepen, in een bredere context, op tot de boycot van alle bedrijven die commerciële banden onderhouden met Israël.

Ondertekenaars die klant zijn of klant waren bij Dexia (en Bacob, die deel uitmaakt van de Dexia Groep) zijn verontwaardigd over ....

Lees hier het hele artikel

 

Deel dit artikel