Nee tegen clustermunitie in Libië

© 2011 Human Rights Watch - Overblijfsel van een submunitie geleverd door een MAT-120 clustermunitie - gevonden in Misrata, Libië.
Clustermunitie gevonden in Libië.
© 2011 Human Rights Watch - Onderdeel van clusterbom, gevonden in Libië (Misrata) op 15 april. Het gaat om een MAT-120 millimeter mortiergranaat die is geproduceerd door het Spaanse Instalaza.
© 2011 van Human Rights Watch - Een man houdt het overblijfsel vast van een MAT-120 clustermunitie in Misrata, Libië op 15 april 2011.

Human Rights Watch, de organisatie die net als Handicap International lid is van de Coaltitie tegen Clustermunitie (CMC), heeft vandaag bekend gemaakt dat de troepen van Kadahafi clustermunitie hebben gebruikt in Misrata, Libië.

De meerderheid van de landen hebben de conventie tegen clustermunitie van 2008 getekend. Die verbiedt het gebruik van de wapens omdat ze geen onderscheid maken tussen militairen en burgers en omdat ze jaren na een conflict nog doden en gewonden maken.

Human Rights Watch, de organisatie die net als Handicap International lid is van de Coaltitie tegen Clustermunitie (CMC), heeft vandaag bekend gemaakt dat de troepen van Kadahafi clustermunitie hebben gebruikt in Misrata, Libië. De meerderheid van de landen hebben de conventie tegen clustermunitie van 2008 getekend. Die verbiedt het gebruik van de wapens omdat ze geen onderscheid maken tussen militairen en burgers en omdat ze jaren na een conflict nog doden en gewonden maken.

“Libië moet meteen stoppen met het gebruik van clustermunitie”, zegt de CMC. “De wapens hebben vreselijke gevolgen. Bovendien veroorzaken de clusterbommen die niet meteen ontploffen jaren later nog een immense bedreiging voor de bevolking.”

Human Rights Watch getuigt dat de voorbij dagen clustermunitie is gebruikt. Het exacte aantal en de gevolgen voor de bevolking zijn nog niet gekend. Nu moet zo snel mogelijk worden ingegrepen: de getroffen zones moeten opgeruimd worden zodat de niet-ontplofte bommen geen doden of gewonden meer kunnen veroorzaken.”

Het Midden-Oosten is al zwaar getroffen geweest door clustermunitie, vooral Irak, Libanon, Koeweit en Jemen. Nochtans hebben voorlopig alleen Irak, Libanon en Tunesië de internationale conventie tegen clustermunitie getekend. Dit jaar organiseert Libanon van 12 tot 16 september de tweede ontmoeting van de verdragspartijen van de conventie. De CMC roept alle landen in de regio op om de conventie te ondertekenen.

Volgens Human Rights Watch zijn de clusterbommen die in Misrata werden gebruikt in Spanje geproduceerd in het jaar 2007. Libië gebruikte ook clustermunitie in Chad in het conflict van 1986-1987. Er is weinig informatie over de voorraad die Libië nog bezit. De CMC maakt zich alleszins zorgen over de mogelijke aanwezigheid van een grote voorraad in een land dat de conventie niet heeft getekend.

De informatie komt er exact twee weken nadat werd bevestigd dat het Libische leger anti-persoonsmijnen heeft gebruikt. Deze wapens worden verboden door een internationaal verdrag omdat ook mijnen blindelings doel treffen en een grote impact hebben op de burgerbevolking.


BRON:
Handicap International

Deel dit artikel