Niet alleen opvangplan voor de winter nodig

Opvangcrisis vraagt om structurele oplossing

Vandaag stelde Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, haar draaiboek winteropvang Brussel voor. Dit draaiboek moet er voor zorgen dat deze winter iedere dakloze in Brussel opgevangen wordt. Vluchtelingenwerk is blij dat De Block al redelijk vroeg met een meer gecoördineerde aanpak komt om noodsituaties te vermijden. Een plan enkel voor de winter, is echter onvoldoende. 'Er staan nu al mensen op straat die recht hebben op opvang, ook kinderen. Het is dan ook hoog tijd om naar een definitieve oplossing te gaan. Iedereen die bij wet recht heeft op opvang moet die krijgen. Zowel in de zomer als in de winter,' zegt Kathelijne Houben, woordvoerder Vluchtelingenwerk.

Het gaat onder meer over families met kinderen zonder papieren. Sinds april 2009 krijgen zij geen opvangplaats meer. 'Bijna 7000 mensen en meer dan 4000 kinderen kwamen zo op straat terecht. Hoewel de staatssecretaris al meermaals liet blijken dat de opvangcrisis onder controle is werd dit onwettige beleid niet teruggeschroefd,' zegt Houben. 

Ook voor asielzoekers blijft de situatie onzeker. Er zullen heel wat opvangplaatsen verdwijnen eind december door de afbouw van de noodopvang in de centra van Weelde, Gembloux en Houthalen-Helchteren. Dat zijn een duizendtal asielzoekers die dan moeten opgevangen worden in het gewone opvangnetwerk. 'Dat opvangnetwerk heeft nu een bezettingsgraad van 94%. Kan het dat wel aan? En wat als de asielaanvragen plots weer stijgen?,' zegt Houben.

Om een nieuwe opflakkering van de opvangcrisis tegen te gaan is daarom een soepel en flexibel opvangsysteem nodig, met voldoende plaatsen. 'Er is een buffer nodig zodat het opvangsysteem zich kan aanpassen aan schommelingen in het aantal asielaanvragen,' zegt Houben.

In de winteropvang van De Block zullen asielzoekers en andere mensen met recht op opvang niet begeleid worden tijdens hun asielprocedure. 'Deze begeleiding is heel belangrijk, niet alleen bij de verblijfsprocedure maar ook om hen voor te bereiden op een eventuele vrijwillige terugkeer naar hun thuisland,' besluit Houben.

PERSCONTACT: Eef Heylighen 0473/88 65 97

Vluchtelingenwerk DOOR:

Deel dit artikel