Nieuwe bewijzen voor Dexia-leningen aan illegale kolonies in bezette Palestijnse gebieden

Het Israëlische 'Who Profits' bracht nieuwe gegevens aan het licht die bewijzen dat Dexia Israël nog steeds kredieten toekent aan illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever. Dat druist in tegen wat Jean-Luc Dehaene, voorzitter van Dexia, verklaarde tijdens de Algemene Vergadering van de financiële groep op 13 mei 2009.

Foto: Decode Jerusalem

"Geen enkele nieuwe lening is toegekend aan de nederzettingen sinds juni 2008. Dit werd door de CEO en de Voorzitter van de Raad van Bestuur meegedeeld op de Algemene Vergadering van 13 mei (2009) van Dexia NV en werd sindsdien nagekomen".
(Dexia in antwoord op de vraag van een klant, 31 maart 2010)

Niets is echter minder waar. Op 31 mei 2009 stemde de regionale raad van de illegale kolonie Gush Etzion (ten westen van Bethlehem) in met een lening van Dexia Israël voor de bouw van een waterzuiveringsinstallatie voor een bedrag van 6,8 miljoen shekel (1.402.845 euro). Middelen die de Israëlische overheid in de toekomst aan Gush Etzion zal uitkeren werden als onderpand voor de lening gebruikt. De bewijzen - in het Hebreeuws - kan je consulteren via onderstaande link. De link leidt naar een verslag van de vergadering van de Regionale Raad van Gush Etzion op datum van 31 mei 2009, 15 dagen na de verklaringen van Jean-Luc Dehaene. http://www.baitisraeli.co.il/?CategoryID=410&ArticleID=679&Page=1

Het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' vraagt zich af op Jean-Luc Dehaene wel goed geïnformeerd is als hij uitspraken doet over de politiek van Dexia Israël in de bezette Palestijnse gebieden. Het klopt in ieder geval niet dat Dexia Israël na juni 2008 geen kredieten meer heeft toegekend aan illegale kolonies. Van de Belgisch-Franse groep, die 66 % van de aandelen van Dexia Israël controleert, zouden we nochtans mogen verwachten dat deze het internationaal recht en zijn eigen ethische code laat respecteren. Dit is nu niet het geval. Kan of wil de directie van Dexia niet?

De nieuwe bewijzen voor leningen aan illegale kolonies maken de uitspraken van Jean-Luc Dehaene ongeloofwaardig. Welke andere kredieten worden er nog verstrekt? Waarom verzwijgt Dexia systematisch zijn kredieten aan Jeruzalem, als de pers vragen stelt over de financiering van de kolonies? Wanneer verbreekt Dexia al zijn banden met de bezetting met de nodige bewijzen daarvan op tafel?

Het platform 'Israël koloniseert - Dexia financiert' wacht niet op nieuwe verklaringen maar eist daden. Woensdag 12 mei 2010 zullen 25 activisten aanwezig zijn op de Algemene Vergadering van Dexia. Daar zullen ze uitleg vragen over de lopende en nieuwe kredieten aan de illegale kolonies op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem. Tegelijkertijd zullen honderden activisten buiten actie voeren. Dexia moet zijn banden met de bezetting van Palestina door Israël onmiddellijk verbreken!

Meer informatie:
Mario Franssen – 0498/54.16.42 – 02/209.23.50 – mario.franssen@intal.be
woordvoerder | porte-parole
'Israël koloniseert - Dexia financiert' | 'Palestine occupée - Dexia impliquée'

Meer over de campagne: 'Chronlogie van de campagne'
Meer over de actiedag op 12 mei: 'Nationale Manifestatie'

Bekijk de docu-video over de banden tussen Dexia en de kolonisering.

Actiedag 12 mei
* Algemene Vergadering Dexia: 14.30 u. - Passage 44, Pachecolaan Brussel
13.45 u.: Onthaalcomité voor de aandeelhouders
14.30 u.: 25 activisten stellen vragen over de financiering van de illegale kolonies door Dexia
* Manifestatie: 15 u. - 17.30 u. Albertinaplein, Brussel (vlakbij het Centraal Station)
15 u.: Verzamelen op het Albertinaplein met ludieke acties
16.15 u.: Vertrek manifestatie naar Passage 44, Pachecolaan Brussel
16.45 u.: Aankomst Passage 44 met toespraken.
- Esti Micenmacher (Who Profits)
- Vertegenwoordiger van de Association France-Palestine Solidarité Nord-Pas de Calais
- Koen Vanbrabandt, Algemene Centrale ABVV
- Vertegenwoordiger van het ACV Brussel-Halle-Vilvoorde
- Bruno Buchet, Burgemeester Viroinval
- Philippe Pourbaix & Eric Goeman, Dexia-aandeelhouders die verslag uitbrengen van het verloop van de Algemene Vergadering
- Mario Franssen, woordvoerder van de campagne 'Israël koloniseert - Dexia financiert'

Deel dit artikel