Nieuwjaarsevent van de Noord-Zuidbeweging 2019

Zeer gesmaakte speeches op nieuwjaarsfeest 11.11.11

Nieuwjaarsevent van de Noord-Zuidbeweging 2019

"De stilte van de pantoffels is veel gevaarlijker dan het lawaai van laarzen. Ik vraag u niet om laarzen aan te trekken, ik vraag u, hou uw pantoffeltjes aan. Maar doe er belletjes aan zodat we ze allemaal horen." Met dit sterk citaat besloot Kati Verstrepen, voorzitter van de Liga voor Mensenrechten haar toespraak op het nieuwjaarsfeest van 11.11.11 als Koepel van de Vlaamse Noord-Zuid Beweging. De Liga-voorzitter riep op om de negatieve evolutie van de mensenrechten en de druk op het middenveld, niet zomaar te laten gebeuren.

Deze speech werd voorafgegaan door een welkomstwoord door 11.11.11-voorzitter Bea Cantillon en gevolgd door twee gesprekken over de actualiteit in Congo en de opvolging van de recente klimaattop in het Poolse Katowice.

Voor de 300-aanwezigen deelnemers aan het nieuwjaarevenement, zei Kati Verstrepen dat zij de mensenrechten overal onder druk ziet komen, ook in Belgiƫ. Zij gaf een indrukwekkende opsomming van alle mogelijke schendingen van die rechten. Zo bijvoorbeeld op het vlak van migratiebeleid en vluchtelingen, het thema van de twee meest recente 11.11.11-campagnes. "Kijk naar de situatie op de Griekse eilanden", zei Verstrepen. "10.000-den getraumatiseerde mensen. We weten het, we zien het. Op foto's, op film. Iedereen weet het, en het duurt voort. Meer zelfs: het is niet de bedoeling van de EU dat de situatie verbetert. Die kampen moeten dienen als afschriking. Mensenrechten worden met opzet geschonden."

In haar nieuwjaarspeech maakte de Liga-voorzitter ook de aansluiting met het nieuwe campagnethema van 11.11.11: de krimpende ruimte voor het middenveld en het belang van changemakers, mensen die het verschil maken.

"Democratie, dat zijn twee wolven en een lammetje die discussiƫren over wat ze 's avonds zullen eten", zei Verstrepen. "Wel, zonder een mondig en weerbaar middenveld dat vrij en vrank aan de twee wolven uitlegt waarom het echt not done is om het lammetje op te eten, wordt dat lammetje opgegeten." Het is dan ook tijd dat het middenveld zich weert. "Wij moeten onze plaats terug opeisen. In dat hele maatschappelijke debat."

11.11.11-directeur Bogdan Vanden Berghe sloot daar in zijn slotspeech naadloos bij aan door te verwijzen naar wat het middenveld kan bereiken als het zich niet aan de kant laat zetten. Hij verwees naar Congo waar het plaatje misschien niet mooi kleurt, maar waar, "zonder de sterke druk van het middenveld, de kerk en van de vele jongeren, van de mensen waar we dus al jaren mee samenwerken, Kabila ongetwijfeld nog steeds aan de macht zou zijn. Het is dankzij hun mobilisatie, hun doorzettingsvermogen met gevaar voor eigen leven, hun moed, hun kracht dat uiteindelijk verkiezingen werden georganiseerd. Je kan bijzonder kritisch zijn over de uitslag, maar zonder deze druk zou er sowieso niets veranderd zijn. Dankzij de mensen ter plekke die wij hier met zijn allen steunen."

11.11.11 heeft wel wat ervaring met de krimpende ruimte in ontwikkelingslanden en merkt dat die beweging zich ook inzet in onze regionen. Reden te meer om hiermee aan de slag te gaan in de campagne. "We gaan dat niet op een defensieve klagerige manier doen", zegt Vanden Berghe, "maar met heel veel hoop. Mensen en organisaties leggen zich niet zomaar neer bij afstel van verkiezingen in Congo, bij ontsporend klimaatbeleid of bij het criminaliseren van vluchtelingen en migratie. Meer en meer mensen zijn daarmee bezig, rond tal van thema's. Wat een heerlijk vooruitzicht voor 2019. Geen georganiseerde neerslachtigheid over de krimpende ruimte, maar waardig verzet ertegen geeft moed. Ik kijk er erg naar uit, want het is nodig. In het Zuiden en hier."

 

11.11.11 DOOR:

Deel dit artikel